SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Pokok turi kat depan rumah mama ni walaupun dah ditebang masih lagi bertunas dan mula membesar lagi...semalam potong sedikit lagi dahan-dahannya yang mula membesar tu..dan mama ambil sedikit daun turi yang muda untuk dimasak gulai lemak daun turi ni bersama keledek...sedapnya walaupun daun turi ni pahit tapi bila masak dicampurkan dengan keledek jadi manis juga rasanya...yang pahit tu la yang baik dijadikan ubatkan...jom kita tengok resepi kat bawah ni...

bahan-bahannya...
daun turi,keledek manis,serbuk kunyit
santan pekat,udang kering,
kalau suka pedas letaklah cili api
mama tak letak
bawang merah,garam dan serbuk perasa

Cara-cara memasak...
1-Ambil daun turi dan lorotkan dari batangnya...basuh dan letak tepi dahulu..
2-Siapkan bahan-bahan untuk rencahnya...ambil udang kering dan rendam sekejap..bawang merah dan cili api(kalau letak)tumbuk sekali dengan udang kering yang telah direndam tadi...
3-Masukkan rencah yang telah ditumbuk tadi ke dalam kuali dan bubuh santan cair dan keledek dahulu...biarkan keledek tu empuk sekejap..
4-Bila keledek dah empuk sedikit masukkan serbuk perasa dan garam secukupnya...kacau sekejap dan masukkan juga daun turi kedalam kuah tadi..akhir sekali masukkan santan pekat dan kacau rata...biarkan daun turi masak secukupnya...siap bolehlah tutup api dan hidangkan bersama sambal belacan,ikan masin dan nasi panas...sedapnya kalau makan ramai-ramai...
okay la ! selamat mencuba resepi simple ini yer kawan-kawan...