Assalamualaikum...
Hari ni mama nak kongsikan resepi daging masak lemak cili api berebung...pada yang suka makan rebung mesti suka...family mama semuanya suka menu daging masak lemak dengan rebung ni...lebih-lebih lagi kalau ada ikan masin memang laju jer makannya...anak-anak mama suka sangat tambah kicap bila makan lauk ni...seronok bila lihat mereka suka makan masakan mama...jom kawan-kawan kita jengah resepinya...
Bahan-bahannya...
daging,rebung,cili api.kunyit hidup
serai,asam keping,santan
bawang merah,garam dan serbuk perasa
Cara-cara memasaknya...
1- Daging di rebus sedikit...rebung pun direbus sedikit untuk menghilangkan baunya..ambil cili api,bawang merah,bawang putih.kunyit hidup tumbuk atau kisar sehingga hancur..
2-Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk..masukkan serai yang dititik sedikit.
3-Masukkan santan cair dahulu..masukkan juga daging yang sudah direbus tadi ke dalam
periuk...biarkan sehingga daging itu empuk sepenuhnya...
4-Bila daging dah empuk masukkan asam keping dan rebung yang sudah direbus terlebih dahulu tadi...
5-Akhir sekali masukkan santan pekat,garam dan serbuk perasa secukupnya...kacau perlahan-lahan...jangan biarkan santan pecah minyak yer..
6-Menu masak lemak daging berebung siap untuk dihidang bersama nasi panas dan ikan masin...selamat mencuba yer kawan-kawan..
p/s lama dah x mkn rebung hari ni bertambah2 makan tengahari tadi...
1 Comments
sedapnya rebung
ReplyDeletePost a Comment