SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Kalau udang ni selain buat sambal masak lemak antara resepi yang mudah dan sedap...kat rumah mama ni memang semua suka makan udang masak lemak ni selain sambal atau goreng bercili...jadi hari ni mama buat resepi udang masak lemak bernenas untuk keluarga menjamu selera mereka...jom kita lihat resepinya di bawah ni..

Bahan-bahan..
Udang,cili api,santan,serai,
asam keping,bawang merah
garam,serbuk perasa

Cara memasaknya...
1-Mula kita siang udang tu dulu yer..kita buang kepala dan urat belakangnya tu...bila dah siap tepikan dulu...
2-Kita ambil cili api,bawang merah...ikut suka nak blander atau tumbuk jer...nak cepat blander saja..
3-Masukkan bahan yang dah diblander tadi ke dalam periuk...masukkan santan cair dahulu...biarkan sebentar kemudian masukkan serai yang dititik sedikit dan juga asam keping ke dalamnya...
4-Bila kuah dah mendidih masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...kacau biar sekata rasanya...bila dah mendidih masukkan pula udang ke dalamnya...
5-Kacaulah kuahnya sebentar dan biarkan udang masak sebentar...udang tak boleh masak terlalu lama sebab nanti isi udang akan mengecut dan menjadi keras...
6-Lemak udang bernenas siap dan bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan lauk pauk yang lain...
Okay selamat mencuba yer kawan-kawan resepi simple yang sedap ini...

p/s masak dari hati buat insan2 tersayang...