25 November 2014

# nasi # resepi masakan

Resepi Nasi Daging Dan Air Asam

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari ni mama nak tunjukkan resepi mudah untuk membuat Nasi Daging...pada kawan-kawan yang ingin mencuba bolehlah memasaknya nanti yer...

Bahan-bahannya...
Beras basmathi (kalau nak cantik nasinya) beras biasa pun boleh digunakan
daging,halia,
bawang merah,bawang putih,
minyak sapi,minyak kelapa,rempah 4 sekawan
daun pandan,garam dan serbuk perasa,
daun sup dan bawang goreng

Cara-cara memasaknya...
1-Rebus daging terlebih dahulu..biarkan empuk dan tepikan dagingnya..hiris daging nipis-nipis...tapis air rebusan daging itu untuk memasak nasinya nanti...
2-Ambil beras di basuh dan di toskan...Hiris halia,bawang merah dan bawang putih...
3-Panaskan minyak sapi campur sedikit dengan minyak biasa ke dalam periuk dan tumiskan rempah 4 sekawan,bawang merah,halia dan bawang putih tadi sehingga garing...
4-Ambil beras yang sudah ditoskan tadi dan masukkan rempah tumisan tadi bersama air rebusan daging tadi...sukat ikut beras yang hendak dimasak...
5-Masukkan garam,serbuk perasa,daun pandan ke dalam nasi daging tadi secukup rasa...juga masukkan hirisan daging ke dalamnya dan bolehlah dimasak..
6-Masakkan nasi di dalam periuk nasi sehingga masak..
7-Bila nasi daging sudah masak kacau perlahan-lahan dan taburkan dengan daun sup dan bawang goreng..

Air Asam Daging

Bahan2nya...
cili merah
cili api asam jawa
bawang hiris
tomato

Cara membuatnya..
1-Ambil cili api,cili merah dan belacan dan ditumbuk...Kalau suka boleh ditumbuk,kalau tak boleh dihiris saja bahan-bahan itu...
2- Bila dah hancur masukkan pati air asam jawa tambahkan dengan garam n serbuk perasa secukupnya...garam jangan banyak yer sebab belacan tadi sudah cukup masin...
3- Tambahkan dengan hirisan bawang merah dan hirisan tomato...bolehlah di hidangkan dengan nasi daging tadi yer...kalau nak lebih sedap bolehlah ditambahkan dengan air limau nipis ke dalam air asam tadi...

Selamat mencuba kawan-kawan...

p/s sakit perut pulak hari ni...

6 comments: