Assalamualaikum...
Resepi minggu lepas baru nak update hari ni...tak pe la janji ada juga entri resepi dari mama untuk kawan-kawan semua...jom kita lihat menu ini...
bahan-bahanya...
Ikan talapia
cili api,bawang besar,bawang putih,
cili merah,belacan,daun sop untuk hiasan
garam,serbuk perasa,sedikit gula
serbuk kunyit
Cara-caranya..
1-Mula-mula ikan talapia yang sudah disiang direndam dengan air asam jawa...biarkan sekejap untuk menghilangkan bau hanyirnya...
2-Toskan dan gaulkan serbuk kunyit dan garam pada ikan talapia tadi...panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing...angkat dan tepikan dahulu...
3-Cili merah,cili api,bawang merah,bawang putih dan belacan ditumbuk dahulu sebelum di tumiskan...tumbuk bahan-bahan itu jangan terlalu hancur yer...
4-Panaskan minyak,tumis bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga garing...tambahkan dengan bawang hiris kalau suka...bubuh gula sedikit,garam dan serbuk perasa secukupnya...letakkan sedikit air asam jawa dan biarkan kering sekejap...
5-Bila dah kering tutup api...tuangkan sambal bercili itu ke atas ikan talapia yang telah digoreng tadi...taburkan dengan daun bawang/ daun sop...ikan talapia bercili siap untuk dihidangkan bersama nasi panas...selamat mencuba kawan-kawan...
2 Comments
Sedapnya msak camni.lg2 ikan talapia
ReplyDeletenak try masak ikan talapia macam ni tapi kita xleh makan belacan.... huhuhu
ReplyDeletePost a Comment