18 May 2014

# cerita grandmama

Bebelan Mama Hari Ni...

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...
 


Beberapa hari lepas anak mama ada order begtangan dari seseorang secara online diinternet..pagi ni baru sampai barang yang diorder tu...mama pun buka la sampul barangnya dan bila nak pasang tali panjangnya terus klip tempat lubangnya tercabut sebab klip yang sebelahnya memang sudah tak ada...macam berangin juga rasa di hati tapi nak buat macam manakan redhakan jer la...dah memang salah diri sendiri pun...

Mulalah terasa macam tak berpuas hati pula beli barang online macam ni...terpaksalah anak mama tanya balik owner yang menjual beg tu macam mana nak dibuat..penjual tu bagi 2 cara yang boleh dibuat sekarang ni...
1-Penjual pulangkan Rm15 dari harga beg tu
2-Poskan balik tukar saja yang baru..duit penghantaran ditanggung penjual...
Mama ambil cara yang kedua tu poskan semula..terasa serik juga bila terjadi macam ni...



hubby dah bagi tahu awal-awal jangan beli secara online ni sebab kita tak dapat tengok sendiri barang tu tapi degil ! nak juga beli secara online... bila dah jadi macam ni baru sedar diri ini...terasa diri ini degil pulak bila teringat kata-kata hubby tu...tapi nasib baik hubby tak cakap banyak tadi bila ada masalah macam ni...dia hanya berkata " bila dah beli tu redha jer la benda dah jadi macam ni nak buat macam mana lagi " mekacih abang sebab tak marah sebab dah habiskan duit sayang macam ni...

Nasihat mama pada penjual barang kat online sekarang ni ! bila dah ada order tu kenalah berhati-hati dengan barangan yang hendak dihantar kepada customer tu...kena cek dan double cek barang yang hendak diposkan mana tahu jika terdapat kesan atau barang yang tak cukup lengkap...bila dah puas hati barulah boleh diposkan...bukan apa takut ada masalah yang bakal terjadi jika barang yang diposkan itu ada masalah nanti... hilang pula rasa percaya customer pada penjual online nanti...

p/s kena berhati-hati bila nak beli barang secara online....

6 comments:

  1. kena tengok gak nak beli online,, saya selalu beli online dengan online shopp yang betul2 boleh dipercayai.. saya suka survey2 n bace dulu komen2 orang yang dah pernah berurusan dengan online shop tu. .. hehe..
    tak pe mama.. pengajaran..so lepas ni kena lebih teliti kalau nak belli online..

    ReplyDelete
  2. Shopping online ada kebaikan dan keburukannya
    Kebaikannya tak payah sangkut jem. tak payah pening nak cari parking. jimat duit lagi. :)

    tapi keburukannya
    silap haribulan tak sampai barang yang kita pesan. atau kualiti taklah secantik yang kita tengok.

    apapun kena tengok jugak penjualnya. kalau yang jenis amanah tak ada masalah.

    ReplyDelete
  3. tu yg timm takut nk bli brg on9..serius xbrani..tmbh klu bnda mcm bju ke, kasut..takut saiz xdpt pkai..

    ReplyDelete
  4. salam.. nak beli online tu.. mama kena tngok feedbak dri pgguna sblum ni.. kna beli barang yg biasa2 dlu.. baru beli brang yg mahal.. ada bnyak tips dlm google utk beli brang online.. boleh search sbgai rujukan.

    ReplyDelete
  5. Kena lebih alertlah ye Mas. betul juga kata en abe Mas tu..
    Online ni kadang kena tengok betul-betul history yg menjualnya..

    ReplyDelete
  6. banyak pro n kontra shopping online ni kan mama

    ReplyDelete