13 February 2014

# resepi masakan

Resepi Sotong Goreng Tepung

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum..
.
Sotong goreng tepung ni dari minggu lepas lagi mama dah membuatnya tapi hanya resepi jer mama tak letakkan di sini jadi hari ni mama nak tepekkan resepi yang simple dan sedap ini buat tatapan kawan-kawan semuanya...kalau meleleh air liur tengok gambar diatas tu cuba-cubalah membuatnya sendiri di rumah yer.. 
bahan yang diperlukan mestilah
 -sotong -tepung gandum -tepung beras,
-serbuk kari,kalau nak terasa pedas sikit masukkan serbuk cili
telur kalau ada yang suka kalau tidak tak diperlukan
garam, serbuk perasa dan minyak untuk menggoreng.

Cara-caranya :
Campurkan tepung gandum dan tepung beras kacaukan hingga sebati agak-agak yer berapa banyak yang diperlukan...lepas tu masukkan serbuk kari,serbuk cili,garam dan serbuk perasa..gaulkan semuanya bila dah sebati celupkan sotong ke dalamnya...kalau kawan-kawan yang suka guna telur hanya gaulkan sotong tu dulu dengan putih telur..kemudian barulah dicelupkan ke dalam tepung campuran tadi...panaskan minyak goreng sotong yang dah dicelup sehingga kekuningan...pastikan jangan terlalu lama nanti sotong akan menjadi liat pula...angkat dan toskan sotong tu dan bolehlah dihidangkan...selamat mencuba kawan-kawan...



17 comments:

  1. sedap nyerrr...dah la lapar nie >_<

    ReplyDelete
  2. Farah suka udang goreng tepung tapi sotong goreng tepung pun sedap juga...he he he...

    ReplyDelete
  3. sotong goreng tepung ? xpena zara makan but udang goreng tepung mmg feverate zaraa.. hoho

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mama

    Nyam nyam

    ReplyDelete
  5. ini memang favourite saya mama:)

    ReplyDelete
  6. salam singgah sini..

    thanx ya sudah follow blog sweet red cherry..sya pun sudah follow back..slmt berkenalan..^_^

    ReplyDelete
  7. wahh sedapnya cicah dengan sos ni. :)

    ReplyDelete
  8. lom pernah cuba - nk ambik resepi MAMA yer

    ReplyDelete
  9. rajin sungguh mama buat..
    mmg sodap nie kalau kena dgn sos.

    ReplyDelete
  10. sedapnya mama...sya klo buat mesti nmpk juga sotong tu..tepung xrangup..haha

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak masz, wahhh sodapnya. salah satu fav sheila kalau pergi restoran. hehee nak masak sendiri memang malas. hiewhiew ~~~

    ReplyDelete
  12. mama sedapnya sotong goreng tepung.

    ReplyDelete
  13. Sedapnya Mas... kakak kalau makan di luar salah satu yg mesti anak kakak order inilah dia - sotong goreng tepung. Cecah dgn sos yg jernih tu sedap!

    ReplyDelete