Saturday, August 27, 2011

Bijaklah Berbelanja Pada Musim Raya Begini...

SALAM 1 MALAYSIA


Kalau nak ikutkan shopping ni adalah salah satu 
aktiviti yang paling mama suka sekali, 
apa tak nya beli je apa yang kita suka 
hinggakan lupa segala masalah yang kita hadapi.
Lagilah sekarang ni shopping time nak raya memang membahayakan
kerana tidak terasa duit yang keluar dari beg tu..
sedar-sedar dah kosong...
Masa shopping memang kita tidak teringatkan apa-apa masa tu,
tapi belum cukup bulan dah terasa yang kocek dan beg duit dah terasa kempis.
Masa itulah baru terfikir nak budget takut tidak sampai cukup bulan duit betul-betul dah kering nak makan pun terpaksa dicatu, dan yang paling mudah sekali maggilah jalan penyelesaiannya murah dan jimat.

shopping mall

Tapi bagi mama kira okey juga la sebab dapat menahan  nafsu berbelanja ini, 
hanya yang mama betul-betul perlu saja akan mama beli ketika waktu sale ini.
Kalau ikut hati mati jadinya nanti...
Biarlah kita berbelanja ikut kemampuan sendiri dan tidak mengikut nafsu orang lain.


Kekadang ada juga kekawan yang menjadi penghasutnya pantang je ada sale kita diajak sekali dan dipaksa untuk mengikut jejak langkah dia untuk membeli-belah.
Kalau ada kawan yang sebegini jauhkanlah bukan apa bagi tahu keadaan sebenar diri kita secara lembut apa jadinya kalau kita mengikut jejak langkah dia berbelanja.
Biarlah kita dengan cara kita sendiri tanpa dipaksa-paksa.


Lagi-lagi sekarang ini jualan musim raya katakan,
pantang nampak je kain rentang kat mana-mana,
semuanya nak pergi "Jualan Murah", 
"Jualan Hebat", 
"Jualan Harga Runtuh",
 "Jualan Penghabisan Stok",
Jualan Kembali Ke Sekolah" 
kini sudah banyak menghiasi gedung-gedung beli belah seluruh negara.
Ia seolah-olah mengamit kedatangan pengguna khususnya wanita.

 lelaki 
juga pandai bershopping bukan wanita je


Selalunya wanitalah (wanita juga yang kene) 
yang kerap tidak dapat mengawal nafsu ketika tiba 
masa jualan murah begini kadang-kala memudaratkan diri sendiri 
dan berbelanja diluar kemampuan apatah lagi yang membayar menggunakan kad kredit.
Jika kita berbelanja tidak mengikut kemampuan sendiri tanpa dibendung
kelak diri sendiri yang akan rugi dan segala perbelanjaan pasti akan terjejas.
Janganlah kita bermegah-megah memiliki kad kredit yang banyak 
kelak keluarga yang akan porak-peranda
 apabila kita terjebak dalam masalah hutang yang banyak setiap bulan.
Sudah menjadi kebiasaan penggunaan kad kredit ini 
banyak mencetuskan budaya hutang tanpa disedari.


 slot je kad kredit tu tapi beringat-ingat selalu jangan terlebih penggunaannya kelak 
memakan diri kalau terlebih penggunaannya.
Sememangnya budaya hutang ini menjadikan manusia itu lupa akan segala-galanya
 lalu terjebak dalam masyarakat yang yang gemar berhutang
 dan meniru gaya hidup yang lebih tinggi daripada kemampuan.
Janganlah mudah tergoda dengan sepanduk jualan murah
 yang selalu kita nampak di setiap shopping centre dan
 di mall-mall yang mengadakan jualan murah itu.
Membazir itu adalah salah satu amalan syaitan dan
 kita hendaklah sentiasa berfikiran positif akan tabiat ini.
Hakikatnya bijak berbelanja menjadikan kita pembeli yang bijak,
berekonomi,beretika dan berperibadi. 


Panduan berbelanja guna wang atau kad kredit.

1.Hadkan jumlah kad kredit dan 
tentukan sendiri had perbelanjaan bagi setiap kad yang kita miliki

2.Tinjau dulu harga barangan sebelum membeli.
Ini membolehkan kita membuat perbandingan harga yang ditawarkan.

3.Ketahui keperluan, senaraikan nama dan 
harga lebih kurang barang-barang yang hendak dibeli.
Ini dapat mengekang nafsu berbelanja.

4.Jika tidak boleh mengawal diri seelok-eloknya 
bawalah kawan-kawan yang boleh mengawalkan
 kita untuk membuat pilihan yang bijak. 

5.Gunakan bakul jika barang yang dibeli tidak banyak,
elakkan menggunakan troli kerana ia memancing kita 
untuk membeli yang bukan-bukan.

6.Pastikan berbelanja barang keperluan mencukupi
 untuk mengelakkan kita dari selalu ke pasar raya 
kerana ia akan menjejaskan budget kita.

7.Untuk mengelakkan kita dari 'tergoda' 
usah berlegar-legar ditempat barang yang tidak
 perlu tapi terusk menuju ke tempat barang yang diperlukan sahaja.

8.Catatkan setiap perbelanjaan kita agar kita tidak berbelanja berlebih-lebihan.

Tips jimat duit gaji 

1.Lindungilah gaji anda yang akan datang 
dengan mengambil polisi insuran yang berpatutan.

2.Buka akaun 3 dalam 1 iaitu satu akaun yang mempunyai ciri-ciri akaun simpanan biasa,simpanan tetap dan akaun semasa.
Ini akan membolehkan kita membiasakan diri dengan penggunaan cek.

3.Mulakan satu sistem simpanan paksaan 
dengan menyimpan secara auto debit setiap kali mendapat gaji.

4.Tentukan semua hutang yang perlu dibayar contohnya pinjaman pelajaran.

5.Tentukan semua belanja minimum yang mesti ditanggung contohnya sewa rumah,pengangkutan, utiliti, telefon, pakaian dan makanan.

6.Jangan terburu-buru membeli kereta,
kumpulkan wang ke satu tahap sehingga anda benar-benar mampu.

7.Semak semua potongan yang patut dilakukan oleh
 majikan secara undang-undang contohnya caruman 
KWSP dan SOCSO telah didaftarkan.

8.Berikan jumlah tertentu gaji anda contoh 10 peratus
 kepada masyarakat mengikut garis panduan agama
 dan kepercayaan masing-masing.

Duit sepuluh ringgit Malaysia yang lama

26 comments:

  1. erm.. betul tu mama.. biasenye.. popuan r yg selalu g shopping ni.. dan si laki yg kena tanggung angkat barang.. haha..
    kalau saya la.. keluar je bandar.. mesti habis. 20 rringgit.. mesti beli punya.. walaupun duit kering ni..

    ReplyDelete
  2. Salam,

    tips yang menarik mama...betul juga. lelaki pun ada juga yang bijak dan suka bershopping...hehehehe...kancil kalau mahu bershopping dua tempat je yang akan kancil pergi...tempat pakaian lelaki dan aksesori kereta...hehehe

    ReplyDelete
  3. @Alya Esprézzo™

    mekacih alya....selamat hari raya yer...:)

    ReplyDelete
  4. @Zul Fattah

    yer la kalau ke bandar mesti kena kuar duit...

    x kira la saja pusing2 je atau nak beli barang...:)

    ReplyDelete
  5. @Kancil 8349

    thanks yer kancil...

    tempat yg biasa org lelaki pergi kn...:)

    ReplyDelete
  6. erm.. betul tu.. setiap kali kluar..mesti hangus r duit tu.. huuhu..

    ReplyDelete
  7. haha setuju...

    nak tambah sket..

    Kalo kakkoii la kuar, dompet bawak, duit tinggal.. then kalo tgk mcm pasangan beli overloaded, haha kasi alasan tgn dah sakit..

    Time2 raya ni la rambang mata.. Bahaya~

    ReplyDelete
  8. salam mama.. sy ni jenis klu nk shopping kn listkn dl apa yg perlu dibeli, pastu belila ikut list.. n seb bek xde kad kredit..

    ReplyDelete
  9. wah...nice tips dari mama. mama simpan lagi ke duti RM10 lama tu? susah nak cari sekarang duit macam tu.

    ReplyDelete
  10. @Zul Fattah

    kalau dah kuar mesti duit pun kuarkn...:)

    ReplyDelete
  11. @Kakkoii

    betul tu rambang mata jadinya...

    kena hadkn perbelanjaan agar x menyesal di kemudian hari...:)

    ReplyDelete
  12. @mizzkechique

    bagus tu mizz kita kalau buat list mcm tu x adlah kita membeli barang2 yg x perlu....:)

    ReplyDelete
  13. @Santri T.P.I.N.I

    thanks santri...mmg lah duit lama mmg susah nak cari skg ni...:)

    ReplyDelete
  14. nasib baik cikpija jarang kuar, so takla memborong banyak sangat. :)

    selamat hari raya mama! :)

    ReplyDelete
  15. @::Cik Pija::

    selamat hari raya juga utk cik pija....:)

    ReplyDelete
  16. selamat hari raya mama...

    maaf zahir dan batin..

    ReplyDelete
  17. nak tanya mama ni, mcm mana dlm komen mama ni ada @ dengan link blog skali? ada tutorial tak mama?

    ReplyDelete
  18. salam mama,
    lind tak pakai credit card..prefer guna debit card lagi...kalau nak beli apa2 yg mahal pun, kumpul duit dulu, then bila duit cukup baru beli...Lagi satu kalau nak bershopping barang2 yg branded tu better gi beli time ada sale

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Mama

    Alhamdulillah
    dapat menahan hawa nafsu

    ‘TAQABBALULLAH MINNA WAMINKA’ (Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu)

    Wassalam

    ReplyDelete
  20. @sekamar rindu

    thanks sekamar rindu...
    selamat hari raya juga ye...:)

    ReplyDelete
  21. @Santri T.P.I.N.I

    ada nanti mama bagitahu santri yer....:)

    ReplyDelete
  22. @iyan shazlind

    betul tu lind nak beli brg yg branded beli je time sale murah sikit la...:)

    ReplyDelete
  23. @Rozali

    walaalaikumusalam...alhamdullilah syukurlah dpt menahan nafsu ....:)

    ReplyDelete
  24. err.. kite yg student ni lagi lah mama. nak shopping sakan pon beringat. tapi bile dah terpampang perkataan "SALES" tu, adoi rambang mate dibuatnye. hehe

    ReplyDelete
  25. @SITI NOORNADIYANA

    ye lah student manalah byk sgt duit tu nak harapkn ptptn pun berapa je kn...oleh itu bijaklah berbelanja yer...:)

    ReplyDelete