22 February 2018

# resepi masakan

RESIPI DAGING BERYANI | MASAK GUNA PRESSURE COOKER

ASSALAMUALAIKUM...
Menu dah beberapa hari baru mama nak upkan entrinya...tak apalah janji ada entrinya kan...senang sebenarnya memasak guna pressure cooker ni...kalau daging memang cepat lembut dan empuknya...jomlah kita tengok cara-cara menggunakan pressure cooker ni....
Nak tumis bahan kenalah setkan dulu...bila dah panas tumiskan semua bahan tumisnya...
tumiskan rempah 4 bersaudara yer kemudian bawang,halia,bawang putih yang telah dikisar halus...
tumis sehingga garing...kemudian barulah masukkan rempah bryani kedalamnya...kalau pekat letakkan sedikit air...
Biarkan rempah tu garing dan hingga keluar minyaknya...


Lakukan sehingga mendidih sebentar kemudian masukkan daging yang telah dihiris ke dalam periuk...

Kemudian tambahkan air sedikit kalau rencah terlalu pekat...

Masukkan kesemua bahan yang perlu...kentang dan karot ke dalam periuk tersebut...Letakkan sekali garam dan serbuk perasa secukupnya....Menu daging bryani dah punboleh dimasak segera menggunakan pressure cooker...

Setkan periuk dengan suhu untuk memasak daging...kalau daging hanya 30 minit saja siapnya...

Akhirnya siap juga daging masak bryani dimasak menggunakan pressure cooker...menu bryani daging siap untuk dihidangkan bersama nasi bryani dan jelatah timun...

p/s memasak dari hati untuk menjamu seisi keluarga...

1 comment: