HOME CONTACT ME PARENTING RECIPE REVIEW LABEL

Sponsor



Wednesday, March 22, 2017

RESEPI KETAM MASAK LEMAK BERNENAS

ASSALAMUALAIKUM...
Hari ni mama nak bagi resepi lagi yer...masakan simple dan mudah...mudah ke resepi ni ! tak kisah la ! janji yang simple dan mudah itulah yang sedapnya kan...okay jom kita tengok apa yang perlu dibuat untuk resepi ini...



Bahan-bahannya...
ketam
serai (di titik)
daun kunyit
cili api
nenas
santan
asam keping
bawang kecil/merah
garam n serbuk perasa jika suka

Cara-cara memasaknya..
1-Bersihkan ketam...ikut suka samada nak potong 2 atau biarkan seekor saja...
2-Ambil cili api, kunyit hidup dan sedikit bawang...blanderkan semua bahan tadi sehingga lumat..kalau rajin boleh juga ditumbuk..
2-Masukkan kesemua bahan yang telah diblander tadi kedalam periuk...masukkan santan cair juga ketam tadi...masakkan diatas dapur..jangan biar santan berketul...
4-Kacau dan biarkan didih sedikit...masukkan nenas, daun kunyit, asam keping,garam dan serbuk perasa secukupnya...akhir sekali masukkan santan pekat..
5-Biarkan ketam masak sebentar...setelah masak bolehlah dihidangkan...
selamat mencuba semua...

1 comment:

  1. sedapnya mama, ana lama pulak tak masak ketam ni sejak harga mahal kan main kan hihi :)

    ReplyDelete