JIRAN TETANGGA

Monday, May 18, 2015

Resepi Ikan Tongkol Masak Lemak Cili Api Bernenas

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari ini mama masih berpuasa lagi jadi masa memasak agak lewat sedikit...asyik memikirkan menu apa yang sedap untuk berbuka nanti...buka peti ais tengok apa yang boleh dimasak hari ini...ikan tongkol ada nenas pun ada jadi inilah menu yang sempat mama sediakan tadi..ni dia menunya siap juga akhirnya dan jom kawan-kawan kita lihat menunya dibawah ni...

Bahan yang diperlukan..
Ikan tongkol,kunyit hidup
cili api,nenas,santan,asam keping
bawang besar jika nak kurangkan pedas
serai.garam dan serbuk perasa

Cara memasaknya...
1-Bersihkan ikan tongkol dan rebus sekejap bersama asam keping..dah masak toskan airnya...
2-Sediakan rencahnya...ambil cili api,kunyit hidup dan sebiji bawang besar kisar hingga hancur...ambil serai dan titikkan sedikit...
3-Masukkan semua rencah dan serai yang telah dititik tadi ke dalam periuk..masukkan santan cair,nenas dan letak di atas dapur..
4- Biarkan kuah mendidih dan nenas lembut...letakkan garam,serbuk perasa secukupnya..
5-Akhir sekali masukkan ikan yang telah direbus tadi dan santan pekat..biarkan didih sekejap dan bolehlah ditutup apinya...menu bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan ikan masin...
selamat mencuba semua...

4 comments:

  1. sedapnya mama..tapi ikan tongkol ni saya suka sangat singgang dan goreng gitu je..kena pulak sambal belacan..

    ReplyDelete
  2. Salam mama...ooo ikan tongkol boleh buat masak lemak cili api eh....SA baru tau...

    ReplyDelete
  3. sedapnyer mama zul... terus lapar... dh la lum mkn nasi ni... hihi

    ReplyDelete

DUIT TABUNG