JIRAN TETANGGA

Wednesday, February 18, 2015

Resepi Ayam Masak Hitam

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari ni resepi dari mama adalah resepi ayam hitam atau black chicken...wah !! resepi pun dah hitam...memang hitam legam la ayam ni jadinya...walaupun hitam legam tapi rasanya tetap sedap tau...anak mama memang suka kalau mama masak resepi ayam hitam ni...kalau kawan-kawan nak tahu resepinya jom kita tengok resepinya di bawah ini yer...resepi yang simple tapi sedap...

Bahan-bahannya...
ayam, halia,bawang putih
kicap pekat,sos tiram,garam,serbuk perasa
hirisan bawang besar atau cili merah dan daun bawang untuk hiasan..

Cara-cara memasaknya...
1-Mula-mula bersihkan ayam dan tepikan dahulu...
2-Ambil bawang putih dan halia kisar hingga hancur...ambil separuh dan masukkan dalam bekas ayam tadi...separuh lagi untuk menumis sosnya nanti...
3-Letakkan sedikit kicap pekat gaulkan ayam dengan bahan kisar tadi hingga sebati...perapkan dahulu ayam itu selama 1jam..lagi lama perap lagi sedap...
4-Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap tadi...setelah masak angkat ayam tadi letakkan dalam bekas...
5-Gunakan sedikit minyak gorengan ayam tadi untuk menumis baki bahan kisar tadi...tumis sehingga garing..
6- Kemudian masukkan sos tiram dan sedikit air...letakkan serbuk perasa dan garam secukup rasa..garam jangan banyak sangat sebab sos tiram sudah masin...masukkan hirisan bawang merah dan cili merah...kacau sebentar...
7-Angkat dan siram sos tadi ke atas ayam yang sudah digoreng tadi...hiaskan dengan hirisan daun bawang...ayam hitam siap untuk dihidangkan bersama nasi panas...
selamat mencuba yer kawan-kawan...

6 comments:

  1. Cukup ke satu pinggan tu Mas?
    Kalau satu keluarga tak cukup ni:)

    ReplyDelete
  2. Sedap aula pun suka sangat ayam masak kicap aula panggil ni a bit different. nanti leh alter resepi

    ReplyDelete
  3. tak pernah makan Ayam Masak Hitam ni mama...nampak macam sedap...da la tengah waktu lunch tengok entri ni...hehe

    ReplyDelete

DUIT TABUNG