17 December 2014

# resepi masakan

Resepi Pedal Goreng Berkicap

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Bila bab ayam atau isi dalaman ayam ni memang mama tak makan sama sekali...tapi bab-bab masakkan bolehlah...semua kat rumah mama ni memang suka makan pedal dan hati ayam ni...jadi hari ni mama nak kongsikan resepi simple dari mama ni buat kawan-kawan semua...resepi pedal goreng kicap yang simple tapi sedap...jom kita lihat resepinya yer...

Bahan-bahannya...
pedal ayam /hati ayam
bawang merah/besar,cili api
karot,bawang putih,halia
garam,serbuk perasa,kicap
kunyit serbuk

Cara-cara memasak yang senang...
1-Pedal atau hati dibersihkan dahulu...hubby mama suka beli yang dah siap dibersihkan...balik terus boleh masak...
2-Gaulkan pedal/hati dengan garam dan kunyit serbuk dan digoreng dahulu...bila dah masak dan garing bolehlah diangkat...
3-Tumiskan bahan hirisan halia dan bawang putih...masukkan kicap dan karot..kalau perlu tambahkan air sedikit...biarkan sekejap dan masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa..
4-Masukkan cili padi,bawang merah yang telah dihiris diakhir sekali supaya nampak segar...biarkan sekejap dan menu siap untuk dihidangkan bersama nasi panas...
Selamat mencuba yer...

p/s pujian dr hubby yang paling seronok mendengarnya...



4 comments:

  1. sedapnye mama... saya mmg suka hati ayam.. tapi pedal tak suka pulak hehehe..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum mama, sedapnya. terliur sheila tengok ni. adehhh gluppp ~~~

    ReplyDelete
  3. sedapnya, selalu pecal ni kita lost idea nak masak apa..esok boleh try :)

    ReplyDelete