JIRAN TETANGGA

Tuesday, January 14, 2014

Resepi Sos Tauhu Sumbat

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...
 

Hari ini mama hanya nak share resepi sos tauhu sumbat saja...kalau untuk isi tauhu yang nak disumbat tu mesti semua kawan-kawan dah tahukan...jadi kat sini hanya sosnya saja yang mama nak sharekan bagaimana cara nak membuatnya...sebenarnya ini adalah request dari adik mama nak tahu bagaimana nak mencuba membuat sosnya...okay adikku jom kita mencuba membuatnya yer..

sediakan bahannya yer...
cili kering/cili hidup merah,sos tomato/sos cili,bawang putih, bawang kecil, gula, garam dan air

Cara-cara membuatnya...
Mula-mula blander cili kering/cili hidup merah bersama bawang putih,bawang merah masukkan sekali garam,gula dan tomato sos kisar semuanya..ambil sos yang telah diblend tadi dan masakkan sekejap....rasalah sos itu kalau kurang garam tambahkan sedikit lagi garam dan kalau kurang manis tambahkan sedikit gula...agak-agaklah ikut suka kita sendiri yer... okay itu saja dan selamat mencuba yer kawan-kawan dan juga untuk adikku...

11 comments:

  1. sedapnya...
    terus jadi lapar..hee

    ReplyDelete
  2. faveret mak shark nie..
    tp shark plak x braper minat..
    hehe..
    kalau panas2 rasanyer makan jugak.

    ReplyDelete
  3. xpernah buat tauhu sumbat ni,,, beli pun time ramadhan jea. hikhik.

    ReplyDelete
  4. sedapnye..lg2 tauhu tu garing hehee :)

    ReplyDelete
  5. Tauhu sumbat ni kalau sos kacang dia sedap mesti sedap kan Mas.

    ReplyDelete
  6. gambar sos x letak sekali ke..? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam pha is...tu la terlupa nak snap sori yer...:)

      Delete
  7. Mana gmbr sosnye mama. Saya suka tauhu ni tak kira masak cemana. Feveret ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam lyd.....sosnya terlupa nak snap jadi x dpt nak letak...

      Delete

DUIT TABUNG