24 May 2013

# blog

Tugasan Kedua Calon Protege MiaLiana

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...
Hari ini mama terpaksa menyiapkan tugasan kedua untuk menjadi calon protege blogger MiaLiana dan seorang lagi calon yang pertama iaitu blogger Eraz Fadli dan beliau juga adalah  calon protege MiaLiana yang pertama dulu ..cabaran demi cabaran yang terpaksa dilalui terasa macam tidak boleh nak meneruskan cabaran ini disebabkan kesuntukan masa tapi dicubakan juga sedikit demi sedikit untuk meneruskannya bagi menyiapkan tugasan yang telah diberikan kepada mama dan juga calon-calon protege yang lain...


Setakat ini hanya ini saja yang termampu mama lakukan pada blog mama dan Alexa ranking blog mama pun tak seberapa dibandingkan dengan blogger yang lain-lain...blog mama ini hanyalah satu blog berkisarkan hal-hal kekeluargaan yang hanya mencoretkan cerita biasa-biasa mama saja...


ini pula Google pagerank blog mama hanya setakat 2/10 jer...hanya inilah yang termampu dilakukan buat blogger biasa-biasa macam mama ni...


Bila sebut follower pula setakat hari inilah follower kat blog mama seperti di atas tu..blog masih baru follower pun masih kurang tak ramai yang mengikuti tapi mama tetap bersyukur kerana mempunyai follower yang sedia ada dan mereka tetap sanggup singgah ke blog mama meninggalkan jejak dan membaca setiap entri mengarut mama di sini...


ini pula adalah printscreen berat blog mama...Tak tahu la mana dah okay ke tidak beratnya...cuba juga nak diringankan lagi kalau boleh tapi tak tahu bahagian mana yang harus dikeluarkan...semua blogger pasti akan mahu blog mereka lebih ringan dan lagi cepat loadingnya...tengoklah bagaimana nanti akan mama cuba untuk lebih meringankannya lagi...


setakat entri hari ini Jumaat inilah dia printscreen jumlah komen dan entri yang telah mama buat..banyak komen yang masih belum dipublishkan tetapi akan mama usahakan juga untuk membalas setiap komen-komen yang diberikan itu...

 inilah printscreen keseluruhan blog mama dan ini saja yang dapat mama letakkan disini...tak tahulah betul ke salah apa yang mama buat ini tapi itu semuanya adalah dari tutorial yang telah disediakan oleh mentor MiaLiana...blogger macam mama ni orang lama yang sedang belajar buat blog macam ni la gayanyakan...harap mentor akan berpuas hati dengan setiap printscreen yang mama letakkan di sini yer...

semoga apa yang mama lakukan ini berbaloi-baloi juga hasilnya nanti itupun kalau ada rezekinya...susah juga nak belajar melalui jarak jauh melalui online ni tapi mama tetap ingin juga mencuba..al-maklum la bila dah jadi orang lama ni susah juga nak menerima pembelajaran macam ni otak pun dah makin tepu jadinya...walau macam mana pun akan mama lakukan juga semoga ilmu yang dipelajari nanti akan dapat digunakan di blog mama nanti inshaAllah..

dulu susah juga nak up-date entri diblog setiap hari sebab ada saja yang menghalangnya tapi sekarang ni kalau sehari tak ada entri rasa macam terkilan la sangat rasanya...kekadang tu ada juga sesekali mama mengup-date entri menggunakan tab bila mama terpaksa keluar ke mana-mana..jika ada peluang nanti teringin juga nak mempunyai domain sendiri dan akan terus memberikan komitmen pada blog mama ni..

biasalah teguran yang membina memang harus diterima jika ada sedikit kesilapan yang kita lakukan dan kita harus pandai menghadapinya janganlah kita simpan di dalam hati jika nak menambah dan nak dapatkan ilmu haruslah kena berkorban sedikit...bukan senang ye kekawan nak dapat mentor yang mempunyai banyak ilmu ingin menunjuk ajar kita...oleh itu bila dah dapat peluang macam ni eloklah kita belajar dengan bersungguh-sungguh...

Biasanya setiap masa mama nak berblogging tapi memandangkan kesuntukan masa kekadang itu ada juga mengambil masa untuk menyediakan satu-satu entri...walaupun begitu setiap hari pasti ada juga entri terbaru dari mama buat kekawan alam maya ini...sebenarnya kekawan alam maya inilah yang membuatkan semangat berblogging mama lebih kerap lagi...walaupun hanya 1 entri sehari tetapi kekawan alam maya ni tetap datang dan meninggalkan komen membina disetiap entri mama itu...

kekadang tu ada juga komen kekawan yang mama balas di blog tapi kalau yang tidak ada tu janganlah berkecil hati yer...semenjak kebelakangan ini memang tak sempat untuk berblogwalking dan juga nak membalas setiap komen tu..hinggakan banyak lagi komen pun masih mama tidak dapat publishkan lagi dan ianya masih banyak lagi tertinggal dalam inbox komen tu...

bila menulis entri di blog ini mama akan menulis setiap entri tu tak mengira keadaan atau dengan apa jua gajet pun asalkan boleh mengupdate blog setiap masa...bila keluar kemana-mana tab mamalah yang jadi penemannya terpaksa mama angkut juga untuk memudahkan mama membuat entri2 terbaru dimana jua mama berada..kalau berada di rumah mama lebih senang menggunakan laptop je..

antara banyak-banyak blog otai mama suka ke blog mereka ini dan juga kekawan alam maya yang lain juga..

Biasanya setiap blogger akan menginginkan blog mereka sentiasa mempunyai sesuatu ciri-ciri yang menarik begitu juga mama...ciri-ciri blog yang mama inginkan adalah sesuatu blog yang disukai kekawan alam maya ini...kalau boleh biarlah ianya bercirikan kekeluargaan dan santai...

semoga di masa depan nanti blog mama boleh menjadi satu blog yang menarik buat semua teman dan kekawan alam maya singgah ke sini...biarlah blog mama ini menjadi satu blog pilihan kekawan semua untuk datang ke sini membaca entri terbaru dari mama setiap hari inshaAllah...mama berharap semoga mentor MiaLiana dan blogger Eraz akan berpuas hati dengan entri yang tak seberapa dari mama ini yer...gud luck juga buat dua lagi blogger Farah dan Paly...

p/s maaf terlambat publishkan entri ni tadi...

10 comments:

  1. Always good luck for u mama...hehe

    ReplyDelete
  2. Terbaik la..Gud Luck yer Mama..;p

    ReplyDelete
  3. Kira hebatlah tu Mas. Kalau bandingkan kakak jauh benar nak mencapai seperti yg Mas dah capai dalam berblog. Tahniah.

    ReplyDelete
  4. tak apa mama :) all the best! setiap blog ada kelebihan masing2 ^^

    ReplyDelete
  5. terbaiklah mama..gudluck..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum. selamat maju jaya mama :D

    ReplyDelete
  7. tinggi rank alexa.. just kena naikkan pr la ek.. susah gak tu..

    ReplyDelete
  8. wah.. byknye komen... mmg x terbls tu.. :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Mama.. Berkali-kali dah banyak entri ni.. ;D

    ReplyDelete