Sunday, August 26, 2012

Bahaya Gunakan Contact Lens Murah

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...
Semasa mama BW tadi terjumpalah satu n3 mengenai contact lens murahan ini...terdapat impikasi yang negetif pada contact lens murah dan boleh mendatangkan kesan tidak elok pada si pemakainya...tekan sini jika ingin tahu lebih lanjut ....

kejadian ini terjadi pada seorang pelajar sekolah Nabila Rosli 18 terpaksa mengeluarkan belanja yang besar untuk mendapatkan rawatan dari pakar mata.. beliau mengalami bengkak mata dan kabur pandangan akibat pemakaian kanta lekap yang murah itu..beliau membelinya dengan harga RM 25 sepasang..


Memakai kanta lekap ini memerlukan penjagaan dan kebersihan yang elok jika tidak dijaga mungkin memang banyak impikasi yang akan kita hadapi.Kebersihan itu yang utamanya dan jika memakai kanta lekap ini pastikan tidak melebihi 8 jam...sediakanlah spray untuk kanta lekap jika melebihi 8 jam agar mata kita sentiasa segar dan tidak keletihan..

11 comments:

  1. Alhamdulillah..almost 4years saya pkai contact lens tapi belum pernah kene eye infection ke pe..for sure memang saya akan beli lens di kedai cermin mata sahaja dan tak akan beli kat tepi2 jalan yg xde brand...bukan demand tapi berjaga2 sbb nak murah pun tapi nnti effect kat mata nak rawat lg mahal..

    mmg pkai contact lens memerlukan penjagaan yg rapi dan kebersihan..before nak pkai tu cuci tgn dgn dettol dlu..klau mereka2 yg malas nak jaga better tak pyah pakai..opssss..sori pnjang plak komen..hehehe

    Salam lebaran mama maszull

    ReplyDelete
  2. banyaknya masalah berpunca daripada contact lense yang warna2 ni

    ReplyDelete
  3. nak bergaya punya pasal, kan dah tak pasal pasal..

    dulu pakai jugak CL tapi sebab tak berapa rajin nak jaga..cuma nasihat sy kalau nak pakai CL tu pastikan penjagaan yang betul bila memakai..

    ReplyDelete
  4. lebih baik pki cermin mata kan lgi selamat :D nk berjimat pun kena utamakan kesihatan btl x? heheh slmt hari rye :D

    ReplyDelete
  5. kalau nak beli better beli kat kedai sendiri yg lbih berkualiti..jgn beli kat kengkawan sebab dyeorag kdg2 ambil stok yg murah2 jew.. heheeh :) sgt bahaya utk kesihatan mata kita

    ReplyDelete
  6. Pernah cuba pakai sblm ni.. rasa tak sesuai. Lama2 pakai mata pedih dan kabur walaupun kurang 8 jam. Lebih selesa bercermin mata.

    ReplyDelete
  7. cermin mata lagi ok kot.. sebab tak pernah pakai contact lens nie.. :)

    ReplyDelete
  8. Ramai yg x rabun pki nak bergaya je. Beli murah sbb suka tukar warna. Bg yg x mampu beli yg berkualiti tu pki je spek mata anda. Sayangi mata. Anugerah dan amanah Allah tu

    ReplyDelete
  9. ade jugak bace kat paper pasal tajuk ni. saye pun dah tak pakai. pakai jelah spek buruk ni. ;)

    ReplyDelete