Saturday, October 01, 2011

Menjaga Hati Pasangan Atau Kekasih...

salam 1 malaysia
Assalamualaikum
 N3 mama hari ini simple je tapi bolehlah dijadikan
panduan bagi sesiapa yang sedang hangat bercinta tu juga pasangan suami isteri..
Kita manusia ini sememangnya amat sukar untuk memuaskan hati sesiapa jua,
 sukarnya untuk menjaga hati kekasih apatah lagi
jika pasangan kamu itu adalah seorang yang kuat merajuk.
Apa yang harus dilakukan?Pujuk?
Ajak menonton wayang ,atau
 biarkan sahaja dia begitu sehingga hatinya lembut semula...
Ahhhh....susahkan bila dalam keadaan begini,mungkin tidak!!!!
Jangan dirosakkan hubungan kamu yang telah terjalin tu....
Marilah kita ikut  petua (kalau nak) di bawah ini 
bagaimana mahu menjaga sesuatu ikatan dan 
seterusnya mengambil hati kekasihmu atau pasangan kamu.....
selamat mencuba!!!!!

1- Tunjukkan rasa sayang kamu terhadap pasangan
sama ada melalui kata-kata mahupun perbuatan.

2- Hindarilah segala ucapan yang akan menyinggung perasaan
 pasangan biarpun kamu dalam keadaan marah.

3- Berusahalah mengawal perasaan marah kamu dan
 ingatlah segala kenangan manis kamu bersama pasangan
    bimbinglah pasangan dan fahamilah bahawa tidak semua manusia sempurna.

4- Keluarlah makan ditempat yang istimewa ataupun
 bersiar-siar di tempat yang menjadi kenangan manis  

5- Janganlah merendah-rendahkan pasangan kamu di depan orang lain.

6- Elakkan dari memuji orang lain di depan ataupun di belakang pasangan kamu.

7- Hargai dan pujilah segala pengorbanan pasangan .

8- Ambil berat akan perasan dan juga kesihatan pasangan.

9- Berilah bimbingan kepada pasangan dalam
 melakukan sesuatu agar ia bertambah semangat dan bermotivasi.

10-Bantu pasangan dalam melakukan kebaikan dan ibadah.

11-Berdoalah selalu agar hati dan perasaan pasangan 
sentiasa patuh pada Allah S.W.T dan hormat pada insan yang dicintai.
Mudahkanlah, InsyaAllah....


29 comments:

  1. Salam mama,

    entry yang bagus mama. boleh bagi peringatan kat Kancil juga...

    ReplyDelete
  2. hee..bagus perkongsian yang mama beri ni...kalau nak jaga hati pasangan ni bukan hanya dari satu pihak je...dua2 kena bertolak-ansur kan mama..barulah bahagia...hee.. :D

    ReplyDelete
  3. saya tak terasa mama sebab saya single lagi..ahaha..nanti dah kawin nanti baca entry mama ni balik yer..ehehe

    ReplyDelete
  4. tips yg menarik mama! the best!!!

    ReplyDelete
  5. assalam..

    kedua2nya kena saling memahami..segera luahkan rasa tak puas hati jika ada, dgn cara yg bijaksana..saling memaafkan, ikut sunah Rasulullah itu yg terbaik dalam mendidik keluarga bahagia.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah, sebuah info yang menarik utk dikongsikan bersama2.... insya Allah hubungan ini pasti terjalin dengan lebih baikk..

    selamat pagi kak Mas

    ReplyDelete
  7. @Ezad Skytech

    betul tu ezad kedua2nya harus bertolak ansur...:)

    ReplyDelete
  8. @H.J

    x ada kekasih x apa baca sekadar buat pedoman jer...:)

    ReplyDelete
  9. @PCL

    betul2 tu mama sokong 100%....^_^

    ReplyDelete
  10. @Gen2Merah

    insyaAllah ....selamat pagi juga....:)

    ReplyDelete
  11. salam mama.. hurmm, awl bercinta semua ni bt, lelama dh jd hampeh..

    ReplyDelete
  12. @mizzkechique

    alamak mizz betul ke mcm tu...apa2 pun mama doakan semoga kekal yer...:)

    ReplyDelete
  13. hai, salam kenal dari saye, asy faro.
    nak ajak kamu usha blog saye.
    at least bole komen or bg kritikan on my blog for improvement.
    follow would be my extra bonus(only if my blog look interesting to you ok) =)

    http://asyfaro.blogspot.com/2011/09/selesai-medical-check-up-uitm-shah-alam.html

    ReplyDelete
  14. hehe...pedoman yer mama..thanks mama...hehe

    ReplyDelete
  15. @asy faro

    insyaAllah nanti mama lawat blog awk yer...:)

    ReplyDelete
  16. @H.J

    yer pedoman dear....sama2....:)

    ReplyDelete
  17. salam..Wah..terima kasih bagi panduan ni..jadi boleh la apple amalkan bila apple dah bergelar is3 nanti..hikhikhik..terima kasih mama..
    dan terima kasih juga sebab sudi follow apple..apple dah follow pn mama balik..^^
    semoga blog mama sentiasa succes..:)

    ReplyDelete
  18. @Diana @ Didi

    thanks coz dtg lawat blog mama n follow mama...:)

    ReplyDelete
  19. hurmmm....baeklahhhhhhhhhh mama cayunk~ saya akan cuba! :D

    ReplyDelete
  20. toink2!
    hehehee
    boleh amal ni utk bakal suami
    ecewaaahhh
    hehehehe

    ReplyDelete
  21. Hehe tips yang bagus. Wina dah single semula.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  22. @NA

    oh yer ker...x pe lah jadikn pedoman....:)

    ReplyDelete