06 July 2012

# info # info agama

Doa Yang Pendek Untuk Anak-Anak

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum semua.....

Ada satu DOA yang amat mudah dan pendek yang paling senang untuk diamalkan oleh ibubapa untuk anak-anak mereka tetapi sering ibubapa terlepas pandang oleh itu marilah kekawan kita cuba mengamalkan DOA yang sangat mujarab ini...DOA yang mujarab itu adalah

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH YA...(sebutkan nama penuh anak)
Ya itu sahaja baris doanya mudahkan? kita semua selalu terlepas pandang akan keistimewaan doa ini.Mari kita catatkan mengapa doa initerlalu istimewa untuk anak-anak kita.
Ibubapa hendaklah menjiwai doa itu sedalam-dalamnya semasa ia diucapkan buat si anak kerana maksud yang terkandung di dalamnya sangatlah membantu dalam kehidupan seharian anak-anak itu.

Mari kita tengok makna terkandung dari ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLA HIWABARAKATUH.

1-ASSALAM : SEJAHTERA
 Awal-awal lagi kita sudah mengucapkan segala kebaikan untuk anak-anak kita pada hari itu.Kita mendoakan segala kesejahteraan buat dirinya pada waktu itu.

2-WARAHMATULLA : RAHMAT ALLAH
Kita mengharapkan rahmat Allah menjadi bekalan untuk anak-anak kita dalam kehidupan seharian mereka.Bukankan rahmat Allah itu yang sangat-sangat kita harapkan di dalam hidup kita ini.

3-WABARAKATUH : BERIKAN BERKAT KEPADANYA WAHAI ALLAH
Kita selalu mendoakan anak-anak kita diberikan berkat oleh Allah dalam setiap amalannya,perbuatannya dan apa sahaja yang berkaitan dengan dirinya, itulah yang kita mahu untuk keberkataan dirinya.

Waktu yang lebih bagus lagi untuk mengucapkannya buat anak-anak adalah ketika mengejutkan dia bangun dari tidur.Bayangkanlah celik-celik mata sahaja sudah memperolehi doa dari ibu atau ayah yang cukup bermakna dan indah untuknya.Selain dari itu waktu menghantar atau menjemput dia dari sekolah dan bila-bila masa sahaja ibu dan ayah ingin mengucapkannya untuk anak-anak.

Jiwailah salam dan doa,hayatilah setiap rangkai maksudnya dan tunjukkanlah dengan kasih sayang dan cinta buat si anak.Senyumlah dengan penuh kasih sayang pada mereka ketika kita mengucapkannya.Semoga anak-anak kita sentiasa sejahtera dalam rahmat Allah dan sentiasa diberikan keberkataan dalam hidup mereka oleh Allah.


Semoga mata kita akan terbuka dan memahami betapa bermaknanya ungkapan doa yang cukup ringkas ini untuk anak-anak.Doa yang sama kita ucapkan kepada kekawan apabila kita memberikan salam InsyaAllah diberkati selalu.

Petikan Hadis : Imran Bin Hussin melaporkan pada suatu masa ada seorang lelaki
datang mendekati Nabi Muhammad SAW .Lelaki itu berkata, "Assalamualaikum"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 10 pahala" Kemudian datang pula seorang yang lain dan berkata "Assalamualaikum warahmatullah"Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 20 pahala"kemudian datang lagi seorang yang lain,"Assalamualaikum wa rahmatullah wa barakatuh."Nabi Muhammad SAW berkata,"Dia mendapat 30 pahala"p/s auto publish...(maaf x dpt BW buat  masa ini tinggalkan jejak yer..)

34 comments:

 1. oh...mudahnya doa ni..boleh la praktikkan untuk bakal anak2 saya nnt..hee ^_^

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu senang dan mudah...

   Delete
 2. terima kasih mama ... info berguna.. dkna pon baru tau doa nie paling ringkas dan bermakna.

  ReplyDelete
 3. kalimah yg pendek....memberi keberkatan

  ReplyDelete
 4. berguna untuk saya satu hari nanti.. thanks ye sudi sharekan..

  ReplyDelete
 5. betul kata mama.....
  doa harian yg memberi seribu makna.....
  lafazkanlah... semoga kita peroleh seribu rahmat dan keberkatan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu mmg berkesan utk anak2 kita...

   Delete
 6. mudahnya...terima kasih kak..

  ReplyDelete
 7. ya, kdg2 kita terlupa ttg ini. memahami maksud itu lebih penting sebenarnya dari menghafal. klau hafal tapi xtau maksud pun payah jugak. sbb itu adanya Al-Quran terjemahan dlm BM. supaya kita yg xtau berbahasa Arab boleh memahami dlm bahasa yg kita mudah faham.

  Thanks for sharing kak!

  ReplyDelete
 8. tq sbb berkongsi ilmu mama..:)

  ReplyDelete
 9. tahu maknanya tq...sharing

  ReplyDelete
 10. tq info

  http://teratakvitaminhaeida.blogspot.com/

  ReplyDelete
 11. wah..mudahnya..thnkz 4 the share..

  ReplyDelete
 12. alhamdulilah terima kasih perkongsian ini.
  nak amalkan.

  Jamu Perapat Zaman Moden

  ReplyDelete
  Replies
  1. alhamdullilah...sama2 nurul...

   Delete