ASSALAMUALAIKUM...
Resipi Popiah Sira Sambal Simple| Sedapnya kalau hujan-hujan ni dapat makan popiah sambal ni kan...dapat tengok gambar kat sini pun cukup lah..dahlah dalam cuaca hujan kat luar memang terasa lapar jer ni...jomlah hari ni mama nak sharekan resipi simple nak buat popiah sira sambal ni yer..lagi mudah lagi cepat siapnya...

Bahan-bahan yang diperlukan
-kulit popiah
-jejari ketam (kalau nak letak inti lain pun boleh jer)
-gula
-cuka
-cili kisar
-garam
-serbuk perasa
-sedikit cuka
-bijan (untuk ditabur diatas popiah)

Gulungkan popiah seperti gambar di atas tu yer...mama suka buat popiah yang kecil jer sebab senang nak makan...popiah comel-comel ni boleh makan terus jer..
Panaskan minyak dan gorengkan popiah yang telah siap di lipat tadi..goreng sehingga kekuningan..setelah siap angkat dan sejukkan dahulu sebelum kita sira dengan sambalnya nanti...jom kita masak sos atau sambalnya...
 kita tumis untuk sambalnya pula..boleh gunakan minyak gorengan popiah tadi...keluarkan sedikit minyak dan panaskan.. tumiskan cili kisar tadi dan kacau sehingga cili tadi benar-benar garing...masukkan sedikit garam,serbuk perasa, gula dan sedikit cuka kedalamnya..Biarkan sambal atau sos tu kering sedikit...setelah siap bolehlah kita sirakan di atas popiah yang telah digoreng tadi...

Ambil sambal atau sos yang telah siap tadi tuangkan ke atas popiah yang telah siap digoreng garing tadi...gaulkan sehingga rata keseluruhan popiah tadi.
 Sebelum dihidangkan taburkan bijan ke atas popiah yang telah disira dengan sambal tadi..Popiah sira sambal siap untuk dihidangkan untuk minum petang atau minum pagi...memang mudah dan ringkas jer...Okaylah untuk kawan-kawan semua selamat mencuba resipi mudah dan ringkas dari mama ni yer...

p/s sedap hingga menjilat jari...