19 October 2017

RESEPI | NASI AYAM SIMPLE

October 19, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...
Resepi mudah lagi...kali ni nak share dengan kawan-kawan resepi mudah nasi ayam kampung...hubby yang request nak makan nasi ayam...mama memang tak makan menu yang ada ayam ni...jadi menu ni hubby yang memasaknya semalam...biasalah orang lelaki ni kalau ada kita isteri jadi penemannya memang suka jadi mamalah yang menolong serba sedikit...jadi dapur mama ni taklah bersepah sangat...kita ada jadi kitalah yang tolong potong dan bersihkan apa yang sepaptutnya...okaylah jom kita tengok resepinya yer...


Bahan-bahan yang diperlukan :
Ayam kampung
Timun biasa/timun jepun
Tomato
Daun salad (tak ada semalam)
Cili merah/hidup
madu (sapu kat ayam)
halia
Bawang putih/merah
Daun pandan
kiub ayam
garam serbuk perasa


Cara-cara memasaknya..
1-Rebus ayam kampung tu dahulu...hubby rajin dia gunakan pressure cooker jer...cepat dan senang katanya...15 minit rebus dah siap...air rebusan ayam tu dah boleh buat supnya tambahkan daun sup dan bawang goreng jer..

2-Hubby tak menggunakan air rebusan ayam itu untuk memasak nasinya sebab atas arahan bini dia ni yang tak bagi gunakan sup tu sebab tak makan ayam..tapi kalau kawan-kawan nak memasaknya boleh jer gunakan air rebusan ayam tu...nasi akan lagi sedap rasanya nanti...

3-Ayam yang sudah direbus diangkat dan ditoskan...setelah itu sapukan sedikit madu dan sedikit kicap pekat...gaulkan sehingga sebati dan tepikan sebentar.

4-Kita masak nasinya dahulu..basuh beras dan tepikan sebentar...hiris bawang merah,bawang putih dan halia...panaskan minyak dalam periuk nasi dan tumiskan hirisan tadi..biarkan garing sedikit..setelah itu masukkan sedikit air..tambahkan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya...kacau supaya garam dan serbuk perasa hancur...
(kalau nak masak nasi gunakan pressure cooker pun boleh juga)

5-Masukkan beras yang telah dibasuh ke periuk nasi tadi...kacau sedikit dan tambah air ikut berapa banyak beras tersebut masukkan daun pandan sekali...nasi ayam tersebut bolehlah dimasak seperti biasa...biarkan sehingga nasi ayam masak...

6-Kita goreng pula ayam yang telah diperapkan tadi...goreng sehingga kekuningan...dah siap tepikan ayam tu...

7-Kita buat kuah cilinya pula...ambil cili merah dan halia,kalau nak pedas boleh tambahkan cili api..campurkan garam dan serbuk perasa dan kisarkan bahan tadi sehingga hancur...kalau suka bolehlah dimasak sebentar kuah cili tersebut...kuah cili siap akhirnya..

8-Potong tomato,timun dan daun salad jika ada...nasi ayam yang siap dimasak bolehlah dihidangkan..okaylah itulah menu resepi nasi ayam simple dari hubby mama..mama just jadi pembantunya jer..

Kalau sudi bolehlah mencuba resepi simple ini yer korang...!!


NAK BELI SATU TERBELI DUA

October 19, 2017 6 Comments
ASSALAMUALAIKUM....
Haii korang !! tempohari mama ada cerita masa mama ke Giant Umal mama nak beli barang lain terbeli barang lain tu...haaaa nilah dia barang yang mama terbeli tu...beg luggage jenama StarWars tu...kononnya nak cari lain tapi depan pintu Giant jer dah terbeli bendalah ini...hahahha dah tak boleh masuk ke dalam lagi...lupa apa barang yang nak dicari tu...Giant Umall buat clearance stok bag luggage ni...bila tengok harga lamanya RM499 tapi bila ada clearance ni terus harga jadi RM69...memang murah harganya maka terbeli lah 2 sekali beg ini...


Terbeli la sangatkan...! hubby nak color hitam mama nak putih lastnya hubby suruh ambil 2 beg terus...wah !! semangat no nak beli beg luggage ni...kononnya ada jenama Starwars tu la...kalau saja nak beli kat Legoland pun dah berapa harganya...maka dah ada jumpa yang termurah ni terus sambar...termurah la sangatkan...standby mana tahu nak jenjalan senang dah ada 2 beg satu lagi bolehlah anak mama gunakan nanti...


Tengoklah tu beria-ia memilih beg tu...tengokkan jer la hubby yang sibuk memilih dan yang nak membayarnya pun hubby jadi suka hatilah yer...


Akhirnya dapat jugalah 2 beg luggage yang terbeli 2 ni...hahaha terbeli la sangatkan...lunch box tu pun mama ambil 2 tin...bukan nak gunakan pun just jadikan koleksi tin-tin mama jer...

p/s pantang jumpa yg murah...

18 October 2017

10 HEALTH BENEFITS OF GINGER

October 18, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

10 HEALTH BENEFITS OF GINGER

-CONTROL DIABETES
-PROMOTES HEALTHY HEART
-TREATS MORNING SICKNESS
-REDUCES ARTHRITIS PAIN
-REDUCES MENSTRUAL PAIN
-PREVENTS VARIOUS TYPES OF CANCER
-SUPPRESSES COUGH
-PREVENTS COLD AND FLU
-TREATS MIGRAINE
-SETTLES UPSET STOMACH


FITNESS RULES TOP 7 BENEFITS OF GETTING UP EARLY

October 18, 2017 0 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

FITNESS RULES
TOP 7 BENEFITS OF GETTING UP EARLY

1-WALKING UP EARLY CORRELATED WITH BETTER GRADES
2-WAKING UP EARLY HELPS MAINTAIN A HEALTHY DIET.
3-WALKING UP EARLY IMPROVES PRODUCTIVITY.
4-WALKING UP EARLY GIVES YOU A BETTER MENTAL HEALTH.
5-WALKING UP EARLY GIVES YOU MORE TIME TO EXERCISE.
6-WALKING UP EARLY SLEEP QUALITY IMPROVES.
7-WALKING UP EARLY HELPS TO ENJOY THE QUIET TIME.

SO WAKE UP EARLY CAN BE DIFFICULT, BUT WITH BABY STEPS, EVEN IF IT'S JUST WALKING 15 MINUTES BEFORE YU START- YOU CAN START IMPROVING YOUR QUALITY OF LIFE.



17 October 2017

NEGETEH BERDUA MALAM NI

October 17, 2017 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM...
Malam ni keluar jenjalan ke Giant Umall...kononnya nak cari barang dapur sedikit tapi benda lain yang diangkut bawa balik...pernah tak korang buat macam ni...? mesti ada kan...okay la nak tahu apa bendanya yang mama beli malam ni akan mama cerita di entri seterusnya yer...selepas keluar dari Giant kami minum dulu sebelum balik...hubby nak makan roti canai katanya jadi kami singgah ngeteh dulu...anak-anak balik kerja lambat jadi kami keluar berdua jer la malam ni...alhamdullilah kenyang perut dan bolehlah balik dengan senang hati...

REDUCE ARTHRITIS AND INFLAMMATORY PAIN

October 17, 2017 2 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

REDUCE ARTHRITIS AND INFLAMMATORY PAIN

TURMERIC
CIRCUMIN,THE ACTIVE COMPOUND IN THIS SPICE,IS WHAT MAKES IT SO POWERFUL FOR HEALING.

GINGER
PREPARE BY MAKING A TEA FROM THE ROOTS.

OMEGA-3 FOODS
TRY FRESHLY GROUND FLAX SEEDS,CHIA SEEDS(UNDERGROUND), AND HEMP SEEDS.

RAW APPLE CIDER VINEGER
POUR A TABELSPOON OR TWO INTO FOUR TO EIGHT OUNCES OF PURIFIED WATER.

PINEAPPLE
CONTAINS THE ANTI-INFLAMMATORY BROMELAIN

CHERRIES
CONTAIN SUBSTANCES CALLED ANTHOCYANOSIDES  WHICH ARE VERY EFFECTIVE AT LOWERING URIC ACID LEVELS.



AINA ABDUL -RIBUT HATI (OST TOMBIRUO : PENUNGGU RIMBA

October 17, 2017 1 Comments
ASSALAMUALAIKUM...


RIBUT HATI

Tak akan ada yang memahami 
Kegelapan yang meyelubingi
 Menutupi sinar matahari 
menjagaku lindungiku

Namunkan tiba di suatu masa
Terpaksaku meninggalkan semua
Kegelapan yang sedia ada
Menjagamu lindungimu

Dengar bisikan kasih di hati
Ribut dan hujan takkan abadi
Tenanglah sayangku
Agar hatimu berpandukan cinta

Semua yang jadi ada hikmahnya
Hatiku resah dan tak bermaya 
Ketakutan tanpa tujuan
Kau beriku kekuatan

Kemana jua kita berada 
Impian yang dikecapi
Apapun jua yangkan terjadi
Kita bersama berpandukan kasih





RESTOREN AL-HANIN | BAYAR SEIKHLAS HATI

October 17, 2017 3 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

BAYAR SEIKHLASNYA
JEMPUT MAKAN NASI ARAB ~ BAYAR SEIKHLAS HATI ANDA!!! (PAY AS YOU WISH!!) 
😎Restoran Kami Dibuka setiap hari 👍👍👍
📢Jemput Serang😊😊😊
SEMPENA 10 MUHARRAM 1439 YG MULIA INI SAYA ISYTIHARKAN KONSEP "BAYAR SEIKHLAS HATI" DIBUAT TIAP2 HARI!!!

📌Jemput makan bayar seikhlas hati setiap hari,
Senarai harga makanan yg dipaparkan nanti hanyalah harga cadangan kami utk menu tersebut.

Pelanggan bebas utk membayar :
1) Harga yg sama atau
2) Harga yg lebih rendah (mengikut budget anda), atau
3)Harga yg lebih tinggi sebagai sumbangan ikhlas anda utk 'cover' sahabat2 pelanggan kita yg low budget.

Akhirnya, akan wujud semangat kasih sayang dan tolong menolong di kalangan masyarakat..
⚠️Hotline 016 7474 898⚠️
Restoran Al Hanin Taman Rinting 
No 31, Jalan Sena 1, Taman Rinting, Masai, Johor. (Land Mark Sederet 7 Eleven)

11am-11pm Setiap hari 
jumaat 2.30pm-11pm




16 October 2017

HOME STAY PERKAMPUNGAN PENGANTIN MUAR JOHOR

October 16, 2017 5 Comments
ASSALAMUALAIKUM...

📍 Lot 5923, Parit Keroma Dalam, 84000 Muar Johor

🚗 [Waze] "Homestay Muar - Perkampungan Pengantin" 
☎️ 018 - 902 4138


Facebook Page (Link), 

Instagram : [@perkampunganpengantin]
*Book at Home Stay Perkampungan Pengantin Muar Johor | Great Place | Good Availability & Great Rates | Wedding Venue | Reception & Event Hall.