ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni dah tak tahu nak masak apa untuk menu berbuka petang nanti...walaupun sedang asyik nak cari resepi untuk berbuka mama nak kongsi kat sini satu resepi kat korang semua..resepi kali ni adalah "kuah lemak ikan terkurung pucuk ubi" hari ni..jom kita tengok resepinya...

Bahan yang diperlukan...
Sardin (ikan terkurung)
pucuk ubi
santan
asam keping
bawang merah
cili api
garam
serbuk perasa
sedikit serbuk kunyit(nak warna kuning sikit)

Cara Memasaknya..
1-Pucuk ubi direbus terlebih dahulu sehingga lembut..potong kecil sedikit (kalau suka panjang biarkan saja)
2-Tumbuk cili api,bawang merah sehingga hancur...masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk..
3-Masukkan santan cair dahulu..masak sekejap pastu masukkan pucuk ubi yang telah direbus tadi..letak asam keping, sedikit serbuk kunyit, garam dan serbuk perasa secukupnya..
4-Biarkan didih sekejap..akhir sekali masukkan sardin ke dalam kuah..masukkan sekali santan pekat..biarkan kuah didih sekejap...jangan sampai pecah minyak yer..
5-Dah siap boleh tutup api..kuah lemak ikan terkurung siap untuk dihidangkan bersama-sama menu yang lain juga...lebih sedap ada sambal belacan dan ikan masin...
selamat mencuba yer..

Nak tahu entri berkaitan tekan sini..


p/s ganti puasa tinggal sehari lagi..