resepi masakan

RESEPI : KARI DAGING BERKENTANG

Thursday, April 06, 2017 Mas Zull 4 Comments

ASSALAMUALAIKUM...

Jom kita tengok resepi untuk mama berbuka hari ini..resepi macam biasa la yer simple dan mudah jer...

Bahan-bahan yang diperlukan...
Daging
Kentang,sir asam jawa
Rempah Kari daging
halia(tumbuk)
bawang merah(tumbuk)
bawang putih(tumbuk)
buah keras(tumbuk)
garam,daun kari
serbuk perasa

Cara-cara memasaknya..
1-Potong Daging ikut suka nak besar mana yer...kalau kecil potongannya cepat sikit empuknya...
2-Ambil halia,bawang merah,bawang putih dan buah keras ditumbuk lumat..bancuh rempah kari menjadi pes..
3-Panaskan minyak dan tumis bahan yang sudah ditumbuk tadi bersama daun kari..biarkan garing sekejap pastu masukkan pes rempah kari tadi...kacau sehingga garing dan pecah minyak..letakkan air dan air asam jawa sedikit..
4-Masukkan daging terlebih dahulu...biarkan sehingga daging empuk dan lembut...
5-Setelah daging empuk dan lembut masukkan garam,serbuk perasa secukupnya...akhir sekali masukkan kentang..biarkan kuah mendidih dan kentang cukup empuk..
6-Tutup api dan daging kari siap untuk dihidangkan bersama-sama dengan menu yang lain-lain juga..selamat mencuba korang semua...

Entri berkaitan kalau suka 


p/s biasanya kalau mama masak kari mama tak gunakan santan yer...sbb hubby x suka 

4 comments: