ASSALAMUALAIKUM....

Kalau hujung minggu ni menu tetapnya mesti nak ada asam pedas...dah nama pun orang Johor ! menu asam pedas ni memang tak boleh tak ada dalam list...kali ni mama masak asam pedas ikan duri/mayong...semalam hubby dapat beli isinya saja...jadi menu utama hari ini adalah asam pedas...

Bahan-bahannya...
ikan duri / mayong
cili kering +bawang merah + bawang putih +belacan (diblanderkan)
selalu guna daun kesom kali ni guna sawi asin buatan sendiri
air asam jawa
garam,serbuk perasa
kunyit basah
halia,minyak
lada hitam

Cara-cara memasak..
1-Ikan dicuci dan direndam dengan air asam jawa utk menghilangkan hanyirnya...tepikan dahulu...
2-Ambil kunyit hidup/basah, halia dan lada hitam ditumbukkan halus..
3-Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk dan cili yang telah diblander tadi...
4-Biarkan cili garing dan keluar minyak...setelah itu masukkan air asam jawa secukupnya...masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5-Biarkan kuah mendidih sekejap dan masukkan ikan dan daun kesom atau sawi asin ke dalamnya...biarkan kuah mendidih dan ikan masak...
6-Setelah siap dimasak bolehlah dihidangkan bersama lauk pauk yang lain juga...kalau ada ulam lagilah bertambah-tambah nasinya...
okay selamat mencuba yer...

Entri berkaitan Asam Pedas


p/s masak dari hati untuk insan tersayang...