JIRAN TETANGGA

Wednesday, August 31, 2016

Selamat Hari Kebangsaan Ke 59

ASSALAMUALAIKUM... 

SALAM MERDEKA UNTUK SEMUA ... 
MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA ! 


Saturday, August 27, 2016

Mini Karnival Karangkraf

ASSALAMUALAIKUM....
Seronok dapat pergi ke karnival buku macam ni...banyak buku yang di jual di sini dengan harga yang berpatutan...karnival karangkraf ni telah diadakan di Plaza Angsana Johor Baharu selama 4 hari sehingga hari minggu ini...mama dan anak-anak ambil kesempatan nak jengah juga dan lihat apa-apa yang perlu dibawa balik...kalau ikutkan hati semuanya nak diangkut bawa balik...


Kalau dah sampai ke sini memang tak lepas pandang buku-buku yang dijual di sini...


Majalah baru dan lama pun
 ada dijual di sini...


Buku-buku di sini ada yang dijual dengan harga rm2 saja...rm5 pun ada rm10 pun ada...macam nak angkat semuanya bawa balik...kalau dah murah harganya memang semua orang nak membelinya...


Novel dijual dengan harga rm5 tapi novel yang kurang menarik dan lama sedikit...tapi memang boleh dibeli untuk koleksi simpanan pada yang suka...


Novel seram pun ada...


Awisy pun sibuk memilih buku juga...aunty dan cuney ke sini dia pun nak tengok juga..seronok juga yer dapat memilih buku yang disukai...

Cerita Hujung Minggu Lepas

ASSALAMUALAIKUM...


Setiap minggu ada saja tempat nak jenjalan bawa budak kecik berdua ni....tempat yang paling kerap adalah di Legoland...Awisy sejak dari dalam perut mama dia ke sinilah tempat yang kami sekeluarga kerap kunjungi...semua dah ada annual pas memang rugilah kalau tak gunakan...


Seronok hati grandma bila tengok Awisy gembira bila ke sini..Dulu masa kecik banyak tempat permainan yang Awisy tak dapat nak naik tapi sekarang bila diukur ketinggian Awisy dah boleh menggunakan semuanya..masih ada juga permainan yang Awisy tak boleh naik lagi...


Hanya si kecik Damia ni jer masih belum faham lagi...kalau tidak pasti dia pun sama juga...tunggu besar dulu yer Damia...


Posing sekejap sebelum keluar jenjalan..posing macam ni pun boleh janji dapat bergambar bersama-sama cucunda2 kesayangan grandma...

p/s minggu ni tak tahu ke mana pula...


Tuesday, August 23, 2016

Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com

ASSALAMUALAIKUM...


Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 23 Ogos 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #22 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


DIY : Tips Gebukan Semula Bulu Karpet

ASSALAMUALAIKUM....
Lama sungguh mama tak bersiaran di blog ini...mood berblogging hilang bila lepas raya dan sakit hari tu...sikit-sikit mula nak bagi semangat berblogging semula..pada kawan-kawan mamanak bertanya pernah tak bulu karpet kita tenggelam dan tak gebu lagi ? Kali ni mama nak bagi tips macamana nak gebukan balik bulu karpet kita yang dah tenggelam itu...mudah dah simple jer caranya...


Inilah bulu karpet mama yang dah tenggelam dik kerana selalu dipijak..jadi mama diy jer cara mudah dan simple...mula-muka gunakan sikat yang dah tak digunakan lagi atau tak suka beli jer yang baru....


Beruskan saja bulu karpet tu menggunakan sikat tadi..lakukan perlahan-lahan sehingga selesai keseluruhan karpet...


Inilah hasilnya setelah diberuskan menggunakan sikat tadi...bulu karpet tadi kembali gebu semula...mudah dan ringkaskan caranya...kalau ada rambut kasar pasti rambut akan terus melekat di sikat yang kita gunakan tadi...habuk-habuk pun keluar dan kita hanya perlu menyedut habuk itu menggunakan vakum saja...


rambut dengan mudah melekat disikat ...akhirnya bulu karpet yang tenggelam tadi dapat digebukan semula...


Wednesday, August 17, 2016

Wordless Wednesday #642...Prop Photobooth Instagram Besday Darwisy Dan Damia

ASSALAMUALAIKUM...

Wordless Wednesday #641...Cucunda Kesayangan Grandma

ASSALAMUALAIKUM...



Thursday, August 11, 2016

Sudut Mainan Darwisy

ASSALAMUALAIKUM...


Inilah antara salah satu mainan kesukaan Darwisy...mainan masak-masak color pink...semuanya ada jadi pilihan dak kecik ni dapur,peti ais,mixer,blander,toaster semuanya ada...


Periuk,kuali sudip senduk ...


salah satu koleksi mixer Darwisy...bila tolong mama darwisy buat kuih hari tu sibuk la dia nak juga cari mixer untuk mainan dia sendiri...


peti ais pun ada...semua barangan yang ada kat dapur semuanya dia nak...alahai cucu grandma ni...nak jadi chef yer...senang grandma nak suruh masak nanti...


senduk sudip.besen periuk pisau semuanya ada...


Adik Damia jadi geng main dengan abang Darwisy...join main sama-sama dua beradik ni...seorang chef seorang lagi pembantu chef...


Saturday, August 6, 2016

Makan Malam Istimewa Dari Anak-Anak

ASSALAMUALAIKUM...

(1 Ogos 1986 -1 Ogos 2016)
Rasanya macam baru lagi terdengar hubby melafazkann akad nikahnya di hadapan tok kadi...rupa-rupanya sudah 30tahun kami hidup bersama..semoga Allah akan sentiasa memberkati dan melindungi hubungan kami ini hingga hujung nyawa dan ke jannah...dan sempena ulangtahun yang ke 30 tahun ini anak-anak memberikan kejutan pada kami untuk makan malam berdua di Hotel Legoland...


Alhamdullilah...mekacih buat anak-anak mama kerana berpakat memberikan kejutan makan malam ini...teruja juga kami dapat makan malam berdua-duaan begini...


Makan malam yang special buat kami berdua malam tu...yer la sesekali dapat layan makanan western...kalau saja-saja memang tak la nak duduk makan di hotel taraf bintang-bintang ni...hubby pun sebenarnya memang dilarang makan makanan laut kerana hubby ada sakit goutnya...tapi disebabkan makan malam special ni hubby bedal jer makanan berasaskan laut yang disediakan...alhamdullilah la nasib baik tak ada masalah selepas tu...


Bergambar untuk kenangan 30tahun akan datang itu pun jika Allah masih lagi memberikan peluang untuk menikmati saat indah begini lagi...Allahuallam...


Hubby sedang menikmati sup seafood..


Salad berasakan seafood juga....Nama Italian nya tak reti nak menyebut...menu yang nak di makan pun kami tanya pendapat pelayan hotel tu...jadi order ikut menu yang dikatakan sedap..Alhamdullilah semua menu memang sedap pun.


Menu berasaskan kambing pula...rasanya lamb grilled kot...ni untuk menu hubby...


Menu makan malam untuk mama...


 Dessert pencuci untuk mama...nama menu pun tak tahu...just makan jer tapi ada ais krim, ada rasa  pisang,strawberi...sedap sungguh rasanya...


pencuci mulut untuk hubby...puding 


Ada kek untuk anniversary kami juga malam tu...dapat rasa sedikit jer malam tu sebab masing-masing dah kekenyangan...rasa sayang pula sebab tak habiskan kek tu..mekacih buat staff hotel yang sudi melayan kami dan menyediakan makanan yang sedap juga buat kami berdua...

Friday, August 5, 2016

Tazkirah Jumaat

ASSALAMUALAIKUM...

Monday, August 1, 2016

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Ke 30

ASSALAMUALAIKUM....



Selamat Datang Ogos

ASSALAMUALAIKUM...

Selamat datang bulan Ogos...sekejap saja masa dah berlalu sudah masuk bulan ke 8 di tahun 2016 ini...semoga apa jua yang kita hajati dah separuh dimiliki hendaknya...

p/s bulan anniversary...

GRANDMA ON PAPER

GRANDMA ON PAPER