JIRAN TETANGGA

Friday, June 12, 2015

Resepi Nasi Daging

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum..
Sedap juga sesekali layan nasi daging ni...nak masak nasi daging ni senang jer kan kawan-kawan...kalau dijamu untuk saudara mara, teman-teman yang datang berkunjung ke rumah kita pun elok juga...kita jamukan mereka dengan menu nasi daging ni..pasti tetamu yang datang akan berpuas hati dapat merasa juadah dari air tangan kita sendiri...jomlah kita ke dapur mama kita tengok resepinya..


Bahan-bahan yang diperlukan...
Daging, beras, daun pandan, bawang goreng
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, daun sup
Garam, minyak , bawang besar hiris dan serbuk perasa


Mama masak nasi ni dalam periuk nasi jer...cara nak memasaknya...
1-Daging direbus dahulu..biarkan empuk...bila dah empuk hiris nipis-nipis...tepikan dahulu...
Air rebusan daging itu jangan dibuang sebab akan digunakan untuk memasak nasi nanti...
2-Panaskan minyak dan tumiskan hirisan bawang besar bersama dengan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis...biarkan bawang kekuningan sedikit...kemudian masukkan air rebusan daging dan daging yang telah dihiris nipis tadi ke dalam periuk...masukkan beras yang sudah dibasuh dan masukkan air ikut sukatan berapa banyak beras yang hendak dimasak...


3-Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya...masukkan juga beberapa helai daun pandan seterusnya masak nasi daging seperti biasa...
4-Setelah nasi daging masak taburkan dengan bawang goreng dan daun sup...


5-Nasi daging siap untuk dihidangkan bersama dengan air asam dan lauk pauk yang lain juga..cara nak membuat air asamnya...

bahan yang diperlukan
 cili api campurkan dengan cili merah, belacan bakar,air asam, garam dan serbuk perasa..cili dan belacan hendaklah ditumbuk atau dikisar halus...kalau ditumbuk air asamnya haruslah dimasukkan setelah cili hancur manakala kalau dikisar pula air asam hendaklah dimasukkan terlebih dahulu ke dalam blander dan terus dikisar..akhirnya masukkan hirisan bawang, garam, serbuk perasa ke dalam air asam tersebut..kalau hendak sedap lagi perahkan dengan air limau nipis ke dalamnya..memang sedap rasanya...
selamat mencuba kawan-kawan semua...

Petua mama masa nak memasak nasi...untuk memasak nasi sukatan airnya mama ikut sukatan beras..kalau 2 sukatan beras airnya pula 2 sukatan beras dan tambahkan satu lagi..jadi jumlahnya 3 sukatan beras la...


3 comments:

DUIT TABUNG