JIRAN TETANGGA

Friday, May 29, 2015

Resepi Ikan Tuka Bakar Berempah

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Kali ni mama nak tunjuk resepi ikan tuka/pari bakar berempah pulak...selalu buat ikan bakar biasa jer kan jadi kali ni kita buat menu ikan tuka/pari bakar berempah pulak...jom kita ke dapur mama nak jengah resepinya yer...

Bahan-bahannya...
Ikan pari/tuka
rempah kari ikan,halia,bawang putih
bawang merah,ketumbar,jintan manis
cili kisar,garam,serbuk perasa,foil/daun pisang

Cara-cara memasaknya...
1-Basuh dulu ikan pari/tuka dan rendam sekejap dengan air asam jawa...dah basuh toskan airnya...
2-Kita buat rencah sambalnya dulu..ambil halia,bawang merah,bawang putih,ketumbar,jintan manis,cili kisar,serbuk kari ikan kisar kesemuanya sekali..
3-Tumiskan rencah yang telah dikisar tadi...bila dah garing dan pecah minyak masukkan garam serbuk perasa secukup rasa...bila dah masak tutup apinya...
3-Ambil foil letak sedikit rencah diatasnya dan letakkan pula ikan pari/tuka...sapukan rencah diatas ikan itu pula...bungkuskan ikan itu ikut kesukaan kita sendiri...
4-Akhir sekali bakar ikan yang telah siap dibungkus di atas dapur diatas api yang sederhana sehingga ikan masak...kalau ada kuali serba guna lagi senang nak bakar di dalamnya...bila ikan dah masak bolehlah dihidangkan bersama lauk yang lain juga...merantah ikan bakar macam itu saja pun sedap...kalau suka perahkan air limau nipis di atas ikan yang telah dibakar itu...selamat mencuba yer kawan-kawan...

3 comments:

  1. hehehe salah baca..nmpk cam ikan tuna tadi..skali mama tulis ikan tuka/ikan pari..br la perasan ikan tuka rupanya..huhuhu

    ReplyDelete

DUIT TABUNG