05 May 2014

# resepi masakan

Resepi : Sup Ekor

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Hujan-hujan macam ni kalau pekena sup ekor mesti sedapkan...teringat pulak menu jumaat lepas...sedapnya dapat hirup sup yang masih panas-panas dalam cuaca sejuk...okay la mama nak bagi resepi sup ekor ni mana tahu kawan-kawan pulak boleh mencubanya nanti yer...

Bahan-bahan yang diperlukan...
1 kilo atau lebih ikut suka ekor lembu yg dah siap dipotong
rempah sup 4 sekawan
1 peket kecil rempah sup serbuk
1 biji bawang besar,halia,2 ulas bawang putih
kalau suka nak letak kentang,tomato,daun sederi,karot pun boleh
daun bawang/sup
garam dan serbuk perasa

Cara-caranya..
1-Basuh ekor tadi dan masukkan ke dalam periuk..rebus dan biarkan ekor tadi empuk...kalau ada pressure cooker lagi cepat masaknya...
2-Bila ekor dah empuk/lembut panaskan minyak sedikit.. tumiskan rempah 4 sekawan,bawang besar,bawang putih,halia yang sudah dihiris ke dalam periuk..bila dah wangi baunya bolehlah dimasukkan rempah sup serbuk ke dalam periuk kacau-kacau sekejap...bila dah garing tuangkan saja rencah tadi ke dalam periuk rebusan daging tadi...
3-Bubuh garam dan serbuk perasa seukupnya...kalau suka boleh letak karot,tomato atau batang sederi...Biarkan sup mendidih dan sup ekor siap untuk dihidangkan...hidangkan ke dalam mangkuk hiaskan dengan daun bawang/daun sup dan bawang goreng...sedapnya dapat hirup sup ekor yang masih panas tu...
okay la selamat mencuba yer.. 

12 comments:

  1. Huhuhu Lya tak biasa makan la sup ekor hehhee ..
    tapi tgk mama buat ni nampak cam sedap jer ..
    Lya biasa buat sup daging sup tulang jer ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali layankn feveret hubby ni lya...

      Delete
  2. wahhh, sedapnya, boleh try resepi ni :)

    ReplyDelete
  3. ecah selalunya kalau buat sup ekor pakai perencah sup siam jer..hehe..nmpak sangat malasnye kann,.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhehee x pe janji rajin ke dapur...

      Delete
  4. febeeret kita neh kak mas...

    ReplyDelete
  5. wahh mama sedapnya...peberet saya nih!

    ReplyDelete