14 April 2014

# info

Penggunaan Gear Yang Betul Pada Kereta Automatik

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum..


Penggunaan gear dengan betul untuk kereta automatik..biasanya ada setengah dari kita pakai hentam saja bila menggunakan gear auto ni...kekadang diri mama sendiri pun ada juga berbuat begitu jadi di sini mama nak kongsikan cara-cara yang betul menggunakan gear automatik ini...di harap dapatlah kita kongsikan info ini bersama-sama yer...sumber FB
Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. dpt agak sebab lampu reverse nyala kejap. bayangkan kalau terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama.kereta dah hon2. tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. boleh kondem gear box rasanya.

kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light :
1. tekan brek kaki
2. masuk gear N (tanpa tekan tombol pada gear. tolak ajer)
3. Tarik hand brek
4. lepas brek kaki

nak jalan semula :
1. tekan brek
2. masuk gear D (tanpa tekan tombol pada gear. tarik ajer)
3. lepas hand brek.
4. lepas brek kaki
5. tekan minyak

Penggunaan tombol/butang pada batang gear :
1. tekan tombol semasa menukar 
P > R ,
R > P
R > N
N > R
D > L/D2
L/D2 > D

2. jangan sesekali tekan antara
N > D
D > N
D > D3
D3 > D

pernah tegur org semua gear dia belasah tekan tombol masa tukar.
kalau gear yg jenis ada lekuk2 tu selamatlah. tombol tekan pun tak ada kan?
Berikut adalah susunan gear untuk gearbox auto:
P - parking, digunakan untuk anda memberhentikan kereta anda. gear akan disekat.
jadi kereta anda takkan bergerak walaupun handbrake tak ditarik.
R - reverse, untuk mengundur kereta anda
N - neutral, jika dalam posisi menunggu traffic light atau traffic jem, alihkan ke gear
neutral. bukan parking! jika anda perasan, gear D ke N tidak perlu menekan kekunci 
pada tombol gear.

D - drive, penukaran secara auto gear 1,2,3,4 dan seterusnya butang overdrive - gear 
akan menyekat untuk masuk ke gear 4. gear yang akan digunakan cuma 1,2 dan 3 
shj

3 - setengah kenderaan tidak mempunyai overdrive tetapi mempunyai susunan gear 3 
untuk menurunkan gear dari 4 ke 3

2 - ini akan menyekat sistem gearbox anda ke gear 2 dan tidak akan masuk ke gear
seterusnya. tetapi akan jatuh ke gear 1 jika perlu
L - Low gear, gear pertama

8 comments:

  1. SALAM MAMA,
    kita pakai gear manual je...hihi
    thanks sharing info nie

    ReplyDelete
  2. Maklumat berguna ni...saya main belasah je sebelum ni :)

    ReplyDelete
  3. owh..iman main tekan je jnji berjalan.terima kasih mama.tapi hari u, iman punyer gear box pecah sbb gear auto.tension betoi

    ReplyDelete
  4. betul tu... disamping dapat jimatkan minyak. kalau tak tukar gear.. and just tekan brek je... minyak akan lebih cepat menyusut...

    ReplyDelete
  5. Kalau Mas nak tahu kakak still driving guna manual car dari dulu sampai sekarang. Zaman dulu kan semua manual itu yg kakak terus setiap kali beli kereta baru pun beli manual..

    ReplyDelete
  6. Nice sharing.. De terbca juga kt fb...

    ReplyDelete
  7. suami saya mmg pesan kat saya masuk gear N lepas tu tarik handbrake atau tekan brake je kat trafik light.. tapi saya tak paham sangat pasal tekan tombol tu kak..

    ReplyDelete
  8. tips yang bagus ni... tq ya mama..

    ReplyDelete