28 April 2014

# resepi masakan

Masak Lemak Cili Api Ayam Bernenas

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...


Hari ni kita berkongsi pula resepi 'Ayam Masak Lemak Cili Api Bernenas'pula...benar kata blogger masak kita Cik Mat Gebu kalau yang bernenas macam ni mestilah cara style orang Johor...kita yang buatnya suka kita jer nak letak apa pun janji bila makan mesti jadi sedap...jom kita lihat resepinya...

bahan-bahannya...
nenas
ayam,serai
cili api,bawang merah,kunyit hidup
asam keping,
garam dan serbuk perasa

Cara-caranya...
1-Bersihkan ayam letak tepi dulu...
2-Ambil cili api,kunyit hidup,bawang merah ditumbuk halus atau diblander saja..
3-Masukkan rencah yang telah ditumbuk halus ke dalam periuk..masukkan asam keping dan serai yang telah dititik sedikit ke dalam periuk...
4-Masukkan sedikit santan cair dahulu bersama ayam tadi...biarkan sehingga ayam itu masak sekejap dan menyerap bahan rencah tadi...
5- Akhirnya masukkan santan pekat ke dalam periuk tadi,masukkan garam,serbuk perasa dan biarkan sekejap...kacau selalu jangan biarkan santan itu pecah...setelah cukup rasa boleh ditutup api dan boleh dihidangkan bersama nasi panas...
selamat mencuba yer kawan-kawan...


4 comments:

  1. tenkiu mama.. nanti nak try

    ReplyDelete
  2. suka kalau masak lemak taruk nenas ni..pregnant ni tahan2 jer la dulu.. =)

    ReplyDelete
  3. Selalu saya masak lemak cili api tak ada letak nenas, tapi kalai ni tengok resepi Maszull terliur la pulak. Teringin pulak masak ayam cili api letak lemak nenas. Terima kasih untuk perkongsian gambar dan resepinya.

    ReplyDelete
  4. lemak ayam tu best, tapi sytak suka nenas...

    ReplyDelete