04 June 2013

# resepi masakan

Resepi Simple : Sardin Masak Asam

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Hari ni mama nak berkongsi resepi yang memang teramat mudahnya ...kalau dah tak ada idea nak masak apa lagi jomlah kita mencuba resepi masakan yang memang simple sesangat hari ni...
kalau anak-anak bujang tu bolehlah mencuba resepi yang simple,cepat dan sedap ini..tak sampai beberapa minit dah siap hidangan dan dah boleh dimakan bersama nasi panas...


bahan-bahannya...
1 tin sardin
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar kalau suka boleh letak lebih
10 biji cili padi nak pedas tambah lagi
air asam jawa 
garam 
perasa

cara-caranya...
1-hiris bawang besar,bawang putih,cili api belah 2
2-panaskan minyak dalam kuali tumis bahan-bahan tadi,
bila dah garing sedikit masukkan sardin kedalam kuali..
3-Letakkan air asam jawa tadi ikut suka kalau nak berkuah lebihkan air asam tu..
4-kacaukan tambah garam,perasa sesedap rasa,biarkan sekejap tutup api dan hidangkan dengan nasi panas memang sedap..


35 comments:

  1. SALAM MAMA,

    SEKALI2 MAKAN LAUK NI SEDAPNYA...

    ReplyDelete
  2. Resepi baru bagi saya...In Shaa Allah akan mencuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam masni...cuba la...:)

      Delete
  3. hahaha... yg nie ein selalu wat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapkn walaupun simple...

      Delete
  4. Usah kata org bujang aje Mas... kakak pun selalu masak macam ini bila dah kesuntukan masa. Kadang pun walau tak kesuntukan sebab memang nak makan buat juga, sedap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam kakzakie...betul tu mmg sedap...:)

      Delete
  5. Mama Maszull dah mcm asam laksa saya tgk...bole bertambah makan nasik mcm nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam liza...betul tu pasti bertambah..;)

      Delete
  6. best tu masak asam :D suka2 ^^

    ReplyDelete
  7. X tau plak sardin boleh buat masak asam..boleh cuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam amanda...cuba la..;)

      Delete
  8. boleh cuba lepas ni :) macam best je

    ReplyDelete
  9. sardin tak pernah masak asam lagi ni kak mas..dulu pernah cuba ayam masak asam huhu..tiba2 rasa mcm pelik..tak seummphh ikan masak asam..

    nnt leh cuba sardin pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam diya...boleh cuba jer kalau sedap bagus la...;)

      Delete
  10. uiiiii..masak asam..sedap ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam may...sedap cubalah makan...hidangkn masa panas2 tau...:)

      Delete
  11. mkn dgn nasi pnas2 sedap ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam hh...betul tu makan ngan nasi panas...;)

      Delete
  12. sos sadin tu masuk sekali ke kak.. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam rai...yer masukkan sekali sos tu...:)

      Delete
  13. xpnh try, tp nampak sedapppp.. dah la hari ni puasa.. hihi

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum mama.. huuu sedapnya.. tapi iha suka dalam tin terus.. nak meringankan kerja mak memasak la kononnya, hehe..

    ReplyDelete
  15. Td bru try utk org bujang mcm sy ni k gk...... thank share resepi.😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 tu menu bujang mmg simple..

      Delete