JIRAN TETANGGA

Friday, January 18, 2013

Melentur Buluh Biarlah Dari Rebungnya

SALAM 1 MALAYSIA
Assalamualaikum...

Semalam anak mama telah mula membelikan Awisy buku-buku untuk pembelajaran awalnya...nak kata awal sangat tak juga sebabnya memang Awisy berminat sangat dengan buku bergambar macam tu...

bagi jer buku tu kat Awisy pandai dia melihat gambar-gambar tersebut dan mulalah mulut Awisy tu nak bercakap-cakap seolah-olah macam sedang membaca jer...

walaupun baru berusia 4 bulan tapi sudah pandai memandang gambar2 tu..benar kata peribahasa orang tua-tua dulukan "kalau nak melentur buluh tu eloklah dari rebungnya"...

melihat cara Awisy tu pembelajaran awal memang perlu buat mereka sebenarnya...bayi yang berada  dalam kandungan pun memang elok juga kita berikan mereka pendekatan dari bunyi-bunyi dan cara pembawakan ibu yang elok semasa hamil...







akhirnya muka Awisy dah keletihan cukuplah sekejap jer esok boleh sambung lagi yer...

15 comments:

  1. awisy comelnya dia :D wahh mdhn awisy membesar menjadi anak yg pintar dan berguna to family, country and agama. Aamiin..

    ReplyDelete
  2. he3.... dag geram nanti...terus dia gigit......

    ReplyDelete
  3. ^_^ suka dia tengok warna warni tu mama...

    ReplyDelete
  4. Salam jumaat mama..allololo comelnya awisy...baca buku ye sayang? hehe

    ReplyDelete
  5. Betul tu mama, budak budak yang baby lagi nie memang senang dipengaruhi cara pemikiran dia jadi kalau bagi buku encouraged dia dengan keadaan macam tu senang lah dia adapt. huuu. bulat je mata tengok buku.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mama.. Pendekatan yang bagus ni.. Pandai Awisy tengok gambar.. Macam tengah tekun membaca jer nampaknya.. =)

    ReplyDelete
  7. remy tag mama utk segmen....
    http://remyhazza-satuperjalanan.blogspot.com/2013/01/1st-giveaway-by-puterikasihcom.html

    ReplyDelete
  8. Elok bacakan dia buku tu sekali :)

    -wina1979-

    ReplyDelete
  9. ALOLOLO..BUDAK2 MMG SUKE TGK BUKU BERWRNA..BGUS2..

    ReplyDelete
  10. suka betul Awisy tu tgk buku bergambar tu ye mama..:D

    ReplyDelete
  11. alahai awisy comel je dia hehee :)
    pndai tgk2 gmbar2 tu..

    ReplyDelete
  12. iyerlah memang kene mula dr awalkan.. baby pun suka tgk gambar oklah tu...

    ReplyDelete
  13. mase kecik mcm ni baby akan masuk je pape input kan. nnt dh besar, die pndai la analisis. ;)

    ReplyDelete

DUIT TABUNG