JIRAN TETANGGA

Thursday, February 9, 2012

7 Cara Memantau Penggunaan Internet Anak-Anak di Rumah

SALAM 1 MALAYSIA

Assalamualaikum...
Kehadiran internet sebenarnya memudahkan pencarian ilmu selain memudahkan banyak urusan apa tidaknya dengan adanya maklumat di hujung jari maka banyak perkara dapat diperolehi dengan mudah tanpa perlu bersusah payah ke sana dan ke sini.

Walau apa pun sesuatu perkara yang positif itu pasti akan ada juga terdapat sedikit kesan negatifnya oleh itu baiklah kita segera memantau aktiviti internet anak-anak agar ianya tidak berlaku penyalahan penggunaan kemudahan yang disediakan.

Di bawah ini terdapat 7 cara untuk memantau anak-anak kita dari masalah penggunaan internet yang negatif kepada cara yang lebih positif.

1-Ibubapa mempunyai peranan yang penting dalam menyediakan persekitaran selamat untuk
   anak-anak belajar dan meneroka dunia internet.Pendidikan amat penting untuk menangani
   isu ini selain pemantauan dan penapisan.

2-Bagaimana pentingnya ibubapa dan penjaga membimbing anak-anak supaya bertanggung-
   jawab menjaga diri sendiri dalam dunia sebenar mereka juga bertanggungjawab dalam 
   membimbing mereka dalam penggunaan internet ini.

3-Pemahaman umum juga releven dengan dunia sebenar seperti larangan bertegur sapa atau
   mendedahkan maklumat peribadi kepada orang yang tidak dikenali perlu dititik beratkan 
   pada anak-anak.

4-Ibubapa juga perlu menekankan tentang larangan memuat naik foto peribadi keluarga atau
   pun rakan-rakan yang tidak sopan di laman sosial itu.

5-Ibubapa juga eloklah memantau corak penggunaan internet anak-anak.

6-Menetapkan peraturan tertentu bagi anak-anak melayari internet dan menghadkan laman web
   tertentu untuk dilayari.

7-Bagi pengusaha siber cafe pula digalakkan untuk melakukan perkara yang sama untuk 
   menjaga keselamatan bukan hanya mengaut keuntungan dan mengambil kesempatan ke
   atas kanak-kanak semata-mata.

Kesimpulannya eloklah kita sebagai ibubapa mengamalkan penggunaan internet yang selamat
dan positif di rumah agar semuanya boleh dicapai dengan kerjasama dari semua pihak.

15 comments:

  1. pemantauan penggunaan internet tu penting untuk elakkan anak2 melayari laman2 web yang tak sepatutnya!!!

    ReplyDelete
  2. betul tu mama maszull...kena pantau perkembangan n aktiviti diorg depan tenet...

    ReplyDelete
  3. Risau kan kalau anak2 salahguna internet.... Byk buruknya....

    ReplyDelete
  4. tips nie berguna bila bell dah ada anak..hehhe :) tenkiu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bapakk kaw ... suke aty je nak comment ..

      Delete
  5. betol tuuu..semua pihak memaenkan peranan yg penting

    ReplyDelete
  6. Tak tahulah macam mana bila ada anak annti. :-)

    ReplyDelete

DUIT TABUNG